Konferenciával nyitotta a tanévet az Oktatási Hivatal

2019. augusztus 27. 07:12 | Horváth Szabolcs

Az Oktatási Hivatal az idei évben is megrendezte azt a szakmai tanévnyitó konferenciát, amelyen a résztvevők tájékoztatást kaptak a köznevelési rendszer várható fejlesztéseiről és a 2019/2020-as tanév főbb feladatairól. A konferenciáján mintegy 300 pedagógus, valamint a társszervezetek képviselői vettek részt.

Megnyitó beszédében Nelson Mandela szavait idézte Takács Árpád kormánymegbízott, miszerint az oktatás a leghatalmasabb fegyver, amit arra használhatunk, hogy megváltoztassuk a világot.

– Azok a fiatalemberek, azok a gyermekek, akiket önök nevelnek, képeznek, ők a jövő letéteményesei és megváltoztathatják a világot, akár szavak, akár eszmék által is. És éppen ezért úgy gondolom, hogy önök ennek a kincsnek, ennek a nemzeti értéknek, a gyermekeknek legfőbb ápolói, gondozói – fogalmazott a kormánymegbízott.

 

Takács Árpád az Oktatási Hivatal tanévnyitóján. Fotó: 7.TV/Kovács Dénes

Takács Árpád az Oktatási Hivatal tanévnyitóján. Fotó: 7.TV/Kovács Dénes

 

Idén nyáron módosult a köznevelési törvény. Ennek az egyik sarkalatos pontja a tankötelezettség teljesítésére vonatkozik. A korábbi, magántanulói jogviszonyt felváltja az egyéni munkarend. Lebanov József főosztályvezető kiemelte: a tanuló helye tankötelezettség ideje alatt az iskolában van.

– Lehetnek olyan egyedi szituációk, amikor ettől el kell vagy el lehet térni. Az egyik ilyen helyzet a tanuló egyéni adottsága, a másik pedig a tanuló sajátos helyzete és ehhez kapcsolódik konjuktiv feltételként az, hogy abban az esetben engedjük meg az egyéni munkarendet a diáknak, amikor ez előnyös lesz a számára a tanulmányai eredményes befejezése szempontjából – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Stratégiai Főosztályának vezetője.

Nagy változások, átalakítások az idei és a jövő tanévben sem várhatóak, de a fejlesztések, illetve a rendszer finomhangolása további feladata a szakmai szervezetek képviselőinek - fogalmazott Lebanov József. 

FEL