Ezer szállal kötődve: Petőfi Sándor szobrát avatták fel Kondoroson

2023. november 15. 19:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Petőfi bicentenáriumi év kapcsán Kondoroson Petőfi Sándor mellszobrot avattak szerdán. Az alkotást a költő testvéréről elnevezett Kondorosi Petőfi István Általános Iskola előtt leplezte le a felajánló Kárpát-medencei Népfőiskola Alapítvány elnöke, Lezsák Sándor, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere.

– A Petőfi család több szálon kötődik Kondoroshoz, mivel maga a költő is megszállt a Kondorosi Csárdában, ahová a helyi anekdoták szerint egy verset is felírt a falra – emlékeztetett ünnepi beszédében Ribárszki Péter. Kondoros polgármestere hozzátette, hogy emellett a település volt az otthona testvérének Petőfi Istvánnak, aki annak újratelepítésében is szerepet vállalt. Ezért is éltek a lehetőséggel, amikor a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány felajánlotta a Petőfi Sándor szobrot.

– A Petőfi bicentenárium alkalmából kezdeményezte a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, hogy Petőfi Sándor mellszobrot adományoznak azon településnek, aki ezt igénylik, vagy aki ezt szeretné. Meglepetésként ért minket Lezsák Sándor elnök úr felajánlása miszerint két év múlva egy Petőfi István szobrot adományoz személyesen Kondoros városának, amelynek 1875 ben volt az újratelepítése, 2025-ben  pedig a 150 éves évfordulót ünnepeljük majd – tette hozzá a polgármester.

A mellszobor avatásán kapta a felkérést a szobrász, Lantos Györgyi a következő alkotás, a Petőfi István szobor elkészítésére.

– Meglepődtem a felkérésen, de örömmel fogom elkészíteni. Nem tudok róla, hogy az országban lenne-e máshol Petőfi Istvánról szobor – fogalmazott az alkotó.

 

Galéria

 

Az eseményen Lezsák Sándor elmondta, hogy van egy olyan vállalása, miszerint a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat minden településén legyen Petőfi Sándor szobor. Kiemelte, hogy a kondorosi népfőiskola nagy lendületet vett, valamint, hogy Petőfi Sándor születésének 150. évfordulóján ismerkedett meg a költő testvére, István élettörténetével, költészetével, így egyértelmű volt számára, hogy a Petőfi családhoz ilyen sok szálon kötődő településnek segít majd szobrot állíttatni.

– Kondoros és Petőfi István közös története miatt erősödött meg bennem az a gondolat, hogy kell egy Petőfi István szobor ide és két esztendő múlva augusztus 18-án lesz Petőfi István születésének 200. évfordulója, amely kapcsán most sok tanú előtt tettem egy fogadalmat. Az országban, sőt a Kárpát-medencében, így egy különleges hely lesz Kondoros, mert a két Petőfi testvér szoborként itt egymás mellett jelenik majd meg – emelte ki Lezsák Sándor.

Petőfi Sándor mellszobrának avató ünnepségén a Kondorosi Petőfi István Általános Iskola diákjai készültek műsorral. Emellett átadták a hatodikos diákoknak rendezett Petőfi életéről és költészetéről szóló tanulmányi verseny díjait.

Az alkotás leleplezését követően Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg a szobrot és a jelenlévőket.

További programok »

FEL