Komoly problémát okoz a nagy esőzés a mezőgazdaságban

2016. július 19. 04:30 | Laczkó Viktória

Nem kedvez a mezőgazdaságnak az elmúlt időszak csapadékos időjárása. A kukoricán és a napraforgón kívül szinte minden termésben kárt okoz a nagy mennyiségű esőzés. A probléma a dinnyét éppúgy érinti, mint a lábon álló kalászosokat, vagyis az őszi búzát és az őszi árpát.

A csapadékos időjárás miatt a dinnyéken kialakult betegségek nyomai jól láthatók a dinnyéken. Az őstermelő Maulis Pál azt mondja: a ragya az egyik legnagyobb ellensége a gyümölcsnek, de számos betegséget előidéz az esőzés. - Amikor érés előtt van a dinnye akkor a legfogékonyabb a betegségekre. Látszik a szárán, a betegségnek megvannak a tünetei. Az ember ránéz és látja, hogy didimella vagy fenésedés, vagy különböző gombabetegségek, lisztharmat fertőzte meg. 

A szakemberek szerint mivel a dinnyeszezon elején járunk, így minimalizálható lehet a kár, amennyiben a következő napokban napsütéses idő lesz. A csapadék kifejezetten jót tesz a kukoricának és a napraforgónak, de a még le nem aratott lábon álló kalászosoknál problémát okoz, vagyis az őszi búzánál és az őszi árpánál. Ezeknél a sok nedvesség miatt elindulhat egy úgynevezett csírázási folyamat, ezért csökken a termény minősége. - A szemek már ugye az érés állapotában vannak, ilyenkor ha csapadék éri, akkor egyfajta enzimaktivitás indul el a megérett búzaszemben. Ez csírázáshoz vezethet és ennél fogva a beltartalmi mutatói – a sikértartalom, fehérjetartalom, ezek a legfontosabbak – elkezdenek csökkenni - fogalmazott Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke. 

A búza 85, az árpa 50 százalékát már betakarították, a következő napokban – amennyiben az időjárás kedvező marad - learatják a fennmaradt mennyiséget is.

Az elmúlt hónapban a vízügyi igazgatóság munkatársainak is rengeteg munkát adott a kiemelkedően sok mennyiségű esőzés. - 90-100 mm csapadék is hullottak néhány óra alatt akkor, azokon a részeken a belvizeket gyakorlatilag mostanra sikerült leveztetnünk. Hogyha ezek a csapadékok bekövetkeznek és az összegyülekezés megindul, akkor a jövőhét elejére, közepére a belvízi helyzetből megint az várható, hogy készültségre, szivattyúzásokra lesz szükség majdnem az egész igazgatóság terültén - fejtette ki Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese.

Az esőzés miatt egy árhullám is várható a folyókon. A Kettős-Körösön és a Fekete-Körösön is másodfokú készültség van érvényben. A leginkább érintett folyó a Sebes-Körös, de a tározóknak köszönhetően ott nem várható jelentős mértékű szintemelkedés.

FEL