Október 24-27. között megrendezésre kerülő fesztivál egyik leginkább várt eseménye a nemzetközi szárazkolbászverseny, amely már október 10-én kezdetét veszi, 11 órakor a Csabai Rendezvénypajtában.
A verseny célja, hogy a legfinomabb, hagyományos módon készült szárazkolbászok összemérjék erejüket, és eldőljön, ki lesz az idei év kolbászkirálya. Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató elmondta, hogy a versenykiírás már megtörtént, és a résztvevők mű- és természetes bélben töltött szárazkolbászokkal is nevezhetnek. A megmérettetésre húsüzemek, magánszemélyek, valamint kolbászárusításra vagy saját fogyasztásra terméket készítők is jelentkezhetnek.
A versenyre nevezni személyesen október 7-9. között, 10-18 óra között lehet a Csabai Rendezvénypajtában (Békéscsaba, Gyulai út 65/1.), de postai úton is be lehet küldeni a kolbászokat legkésőbb október 7-ig. A szakmai zsűri több körben bírálja el a hagyományos házi szokások és a kolbászkészítés szabályai alapján. A zsűri a termékek külső megjelenését, metszéslapját, állományát és ízét pontozza, így a legjobb kolbászok garantáltan a legmagasabb szakmai elismerést kapják.
A verseny nemcsak a dicsőségről szól, ugyanis az Autós Nagykoalíció által felajánlott értékes díjak is várják a győzteseket. Az első helyezett 300 ezer forint készpénzjutalomban és egy 150 ezer forint értékű hosszú hétvégi utalványban részesül, amely két fő részére szól. A második helyezett 200 ezer forint készpénzt és hasonló értékű utalványt kap, míg a harmadik helyezett 100 ezer forint készpénzzel és szintén 150 ezer forint értékű hétvégével gazdagodik.
Az ünnepélyes díjátadó a Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitójának részeként kerül megrendezésre október 24-én, a Mokry Sámuel sátorban.
Tavaly több, mint 100 kolbász versengett a rangos címért, és a győztes Such Zoltán András békéscsabai terméke lett, aki jelenleg a kolbászkirály címet viseli. Vajon idén ki lesz a legjobb? Ne maradjon le, hiszen a Csabai Kolbászfesztivál nem csak a kolbászról, hanem a közösségről és a hagyományok ápolásáról is szól!
Csatlakozzon Ön is, és legyen részese ennek a különleges gasztronómiai élménynek!