Klímavédelmi konferenciát tartottak Békésen

2021. november 29. 19:12 | Vincze Attila

Klímavédelmi konferencián mutatták be hétfőn Békés város elkészült klímastratégiáját. A békési önkormányzat a "Zöld 14" Békés-Bihar Eurorégió Fejlődéséért Egyesülettel közösen sikeresen pályázott a Környezet és Energiahatékonyság Operatív Programban (KEHOP). A támogatásból készült el mintegy két év alatt Békés város és térségének klímastratégiája, valamint a projekt által a helyiek klímatudatossága is erősödött. 

A békési Városháza dísztermében rendezett konferencián először a város polgármestere szólalt fel. Kálmán Tibor hangsúlyozta, hogy nagyon sokat várnak ettől a projekttől, hiszen az elmúlt évek szélsőséges időjárása megmutatta, hogy mennyire másképp kell gondolkodniuk. Mint mondta, a szakmai szempontokon túl a helyiek klímaváltozás iránti érzékenyítése, valamint szemléletformálása is rendkívül fontos része a programnak.

- Ha már odáig eljutunk majd, hogy egy dohányos nem feltétlenül dobja el a csikket bárhová, vagy ha a használt papírzsebkendőt nem szemeteli el, akkor már nyertünk. Ezek apró, pici dolgok, amik sokszor fel se tűnnek számunkra, de mégis részei annak, hogy vigyázzunk a környezetünkre. Nekem van gyermekem, és sokan másoknak is, én szeretném így továbbadni ezt a zöld települést - fogalmazott.

Az eseményen Duray Balázs, a "Zöld 14" Egyesület elnöke prezentációjában a projekt részleteit foglalta össze, valamint bemutatta az elkészült klímastratégiát. Kiemelte, hogy Békésen egy év alatt mintegy 60 ezer tonna a szén-dioxid kibocsátás, ezt mindenképpen csökkenteni szeretnék. Éppen ezért a stratégia céljai közt szerepel az is, hogy a középületek energietikailag korszerűbbek legyenek, ezzel is csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az előadáson azonban más fejlesztendő területek is szóba jöttek. 

- Az energiafelhasználásból 20%-kot tudunk csökkenteni 2030-ig, ezt fogalmazta meg a klímastratégia, a közlekedésből 10%-kot, míg a hulladékgazdálkodás a másik ágazat és így Békésen 2030-ra összesen 13%-kal csökkenthető az üvegházhatású gáz kibocsátás, ahol a lakosságnak is óriási szerepe lesz - hangsúlyozta.

Szegedi Balázs, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke a Békés Megyei Éghajlatváltozási Platform szerepéről és célkitűzéseiről beszélt a konferencián. Megjegyezte, hogy a fejlesztéspolitika elsősorban a megyei önkormányzat feladata, ebben pedig kiemelt szerepet kell kapjon a környezetvédelem is. 

- Nagy öröm számunkra, hogy most már egyre több településnek van klímastratégiája, és csatlakoznak hozzánk szervezetileg, illetve formálisan is ahhoz a munkához, amit végzünk, hogy szebb és élhetőbb jövőnk legyen - mondta. 

A konferencián elhangzott, hogy több települési rendezvényen a gyermekek játékos formában ismerkedhettek meg a környezetvédelemmel. Az előadások után átadták a klímatudatos tanulmányi verseny díjait is.

További programok »

FEL