Klasszikus Csokonai-mű a Jókai Színházban

„Nevetek, hogy ne sírjak” – ez jellemzi leginkább Az Özvegy Karnyóné és a Két Szeleburdiak című bohózatot, melynek központi gondolata a szerelem, vágyódás és csalódás. Mindezt pedig groteszk humorral és zenével fűszerezik.

Az Özvegy Karnyóné és a Szeleburdiak című zenés bohózat bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. Csokonai művét Merő Béla állítja színpadra, aki a humoron túl a darab komolyságát is igyekszik bemutatni.

Annak ellenére, hogy a történet mulatságos, mögötte tragikus helyzet húzódik. Csokonai akkor írta ezt a művét, mikor elvesztette Lillát, így érzelmi válsága is megjelenik a darabban. Csokonai Vitéz Mihály életének legdrámaibb, legkilátástalanabb időszakában született a „tündéri bohózat”. Kézirata nem volt, az író rögtönözve diktálta csurgói tanítványainak a dialógusokat, innen a nyolcféle verzió, amely közül Jókai József szövegét alkotta színpadra Zalán Tibor dramaturg.

Az előadás központi gondolata a szerelem, a vágyódás és a csalódás – mindez groteszk humorral és zenével fűszerezve. A Békéscsabai Jókai Színház az új évad ifjúsági bérletében középiskolásoknak ajánlja előadását. A bemutatót október 24-én tartják.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,