Kiváló Szociális Munkáért kitüntetéseket adták át Békéscsabán

2021. október 26. 17:07 | Hidvégi Dávid

Békéscsaba önkormányzata a szociális munka napja alkalmából ünnepélyesen átadta a „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetést Bátori Zsuzsannának és a a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesületnek a Csabagyöngye Kulturális Központ Agóra termében, kedden délután.

A térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: 2022-től jelentős bérfejlesztésre számíthatnak a szociális szférában dolgozók, amely kiterjed majd az alapbérre és a pótlékokra is. Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy ez a húsz százalékos béremelés jól megérdemelt, amit már régóta várnak a szakmában dolgozók. Mint mondta: a kormány még dolgozik a végrehajtási szabályokon.

 

Herczeg Tamás – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

– A béremelésben a teljes szociális ágazat részesül. A mai nap pedig fontos ebben a szférában dolgozók számára, hiszen az esemény jelzi, hogy az önkormányzat sokra tartja őket. Meg kell becsülni azokat, akik a szociális területen dolgoznak, mivel csak azzal az odaadással, szakmaisággal, lelkiismerettel és elhivatottsággal lehet segíteni az embereken, amivel ők rendelkeznek – emelte ki.

A város polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évben, a pandémia időszakában felértékelődött a szociális munkások által végzett tevékenység. Mint mondta: rendkívüli helyzetben kellett helyt állnia annak az 500 embernek, aki a békéscsabai szociális szférában dolgozik.

 

Szarvas Péter – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

– Szerencsére az elmúlt időszakban többnyire pályázati forrásokból fejlesztéseket hajthattunk végre a szociális szférában. Négy nappali ellátást biztosító idősek otthonát renováltunk, új helyre költözött a védőnői szolgálat. Ide sorolom az orvosi rendelők felújításának programját is, hiszen nagyon sok idős, egyedüálló látogatja ezeket az intézményeket – fogalmazott Szarvas Péter.

 

Bátori Zsuzsanna „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetést vehetett át

Bátori Zsuzsanna az általános ápoló és asszisztens végzettségét az Egészségügyi Szakközépiskolában 1983-ban szerezte, majd ezt követően az egészségügyben kezdte meg pályafutását. Budapesten a Róbert Károly Kórházban helyezkedett el ápolónőként és közben munka mellett felnőtt szakápolóvá képezte magát. A szociális ellátás területére 1990-ben került. Békéscsabán az Egyesített Szociális Intézménynél a Deák utcai Idősek Klubjában, mint házi segítségnyújtó kezdet el dolgozni, majd a Bartók Béla utcai bentlakásos idősek otthonában, mint ápoló szerezte meg első
tapasztalatait a szociális szakmában.

Az 1990-es évek végén kezdett el vezetőként dolgozni. 1998-ban az Urszinyi Andor Utcai Gondozóház vezetésére kapott kinevezést, amelyet közel 10 évig irányított. Ebben az időszakban indult be az intézménynél a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amelynek a beindításában és működtetésében aktívan részt vett. Segítőkész, alkalmazkodó, toleráns hozzáállása, értékes szakmai tapasztalata hamar a közösség szeretett tagjává tette. Munkája közben folyamatosan képezte magát, a szociális ágazat különböző területein szerzett végzettségeket.

 

Bátori Zsuzsanna, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ intézményvezetője – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

2007-ben végzett kiváló eredménnyel a Tessedik Sámuel Főiskola Általános Szociális Munkás szakán. Ebben az időszakban az Ady Endre utcai Idősek Otthona intézményvezető ápolói feladataira kapott megbízást. Vezetőként elhivatottsággal, lelkiismeretesen végezte munkáját, szaktudását szívesen osztotta meg kollégáival, javaslataira, tanácsaira mindig lehetett számítani. Az ellátottak irányába figyelemmel, tisztelettel és szeretettel fordult. 2010-ben az alapszolgáltatás területére került, ahol alapszolgáltatás vezetőként tevékenykedett. Szaktudását folyamatosan bővítve 2012-ben az idősellátás területén szociális szakvizsgázott, 2015-ben az Eszterházi Károly Főiskolán Családkonzulens szakképzettséget szerzett.

2016 óta Tereptanárként is tevékenykedik, az egészségügyi, szociális gondozási és adminisztrációval kapcsolatos szakmai és elméleti oktatásban vesz részt. 2018-ban a Gál Ferenc Főiskolán Szociálgerontológusként diplomázott. Felsővezetői tevékenységét megbízott intézmény vezetőként 2014-ben kezdte meg, majd 2015 nyarán nyerte el az intézményvezetői kinevezését, amelyet 2020. évben újból sikerrel pályázott meg. Vezetői rátermettségét a szociális területen eltöltött sok éves szakmai tapasztalat, a tanulmányai során elsajátított tudás garantálja. Szívügyének tekinti a demencia betegség témakörét, ezért 2017 őszén Békéscsabán a Naplemente 2006 Alapítvány kuratóriumi tagjaként részt vett  a Memória Café elnevezésű  rendezvénysorozat elindításában, amely az időskori demenciával küzdők és hozzátartozóik, valamint szakemberek számára nyújt lehetőséget a betegséggel kapcsolatos tapasztalatok megosztására, szakmai előadások
meghallgatására.

Kollégái tisztelik tudását, több évtizedes szakmai munkáját. A Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ életében jelentős változások, fejlődések történtek vezetői pályafutása alatt, az intézmény számos szakmai elismerésben részesült. Bátori Zsuzsanna a szociális ellátás területén végzett kimagasló és áldozatos munkájának elismeréseként vehette át a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést.


A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület „Kiváló Szociális Munkáért” kitüntetést vehetett át

A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület 2000-ben alakult, amely közhasznú szervezetként működik. Az Egyesület alacsonyküszöbű, illetve az ártalomcsökkentés modelljét és módszereit használó szolgáltatásokat nyújt, valamint prevenciós feladatokat látnak el, komplex egészséges életre nevelő programokat valósítanak meg. Az Egyesület fő célja egy olyan magabiztos, szolidáris és produktív társadalom megvalósítása, ahol lehetőség nyílik kiegyensúlyozott megközelítésben kezelni az addiktológiai probléma – szerhez kötődő legális és illegális szerek használata, illetve a viselkedési addikciók - hatásait, a lehető legtöbb egészségnyereséget elérve ezzel az egyének és a társadalom számára.

 

A MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

Céljuk a társadalom egészségi állapotának javítása, a szociális és társadalmi biztonság növelése, a legális és illegális drogfogyasztás mértékének, illetve droghasználat ártalmainak, valamint kockázatainak és kárainak csökkentése célzott, rendszerszerű, tényeken alapuló és közösségi alapú beavatkozások, valamint nemzetközi együttműködések segítségével. Az Egyesület célcsoportja mindenki, aki önmaga, családtagja, vagy barátja alkohol, kábítószer, szerves oldószer, gyógyszer, nikotin, internet-online játék, játékgép függés, étkezési zavarok, társfüggőségben él, továbbá a veszélyeztetettek, veszélyes szerhasználatot folytató populáció.

Programjaik ingyenesen vehetők igénybe, a szolgáltatás során anonimitást biztosítanak. Az egyetlen feltétel az önkéntesség. A programok nyitottak, az intézményi ellátást igénybe nem vevő személyek számára is hozzáférhetőek. A programok, szolgáltatások kialakításába, tervezésébe bevonják a célcsoportot is. A célcsoportjaik állapotához és helyzetéhez igazítják a viszonylag könnyen teljesíthető elvárásokat, amelyek elindíthatják a változást.   A MI-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület munkatársai az elmúlt 21 évben kimagasló szakmai munkával, szorgalommal, elhivatottsággal végezték a tevékenységüket, segítve a hozzájuk forduló támogatásra szoruló személyeket, családokat. Az Egyesület magas szintű munkájának elismeréseként adományozta az önkormányzata a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetést.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL