Kiugró volt a halfogyasztás az év elején

2018. február 8. 17:55 | Szendi Rita

A január elsejétől életbe lépett áfacsökkentés a termékek árán is meglátszik, ennek köszönhetően jelentősen megnőtt a kereslet. Az előző év végén még tízszázalékos fogyasztásnövekedést jósoltak a szakemberek, ehhez képest voltak olyan üzletek, amelyek húsz- harminc-, vagy negyvenszázalékos emelkedést is tapasztalhattak.

Az élőhal ára egy csabai árusnál a tavalyi 2300-2400 forint helyett most 1900-2000 forint, ami jelentős forgalomnövekedést hozott a terméket forgalmazóknak.

A megkérdezett vásárlók azt mondták minden változatban szeretik a halat.

– Halászlét a férjem nagyon szereti, de csak azt, amit én főzök – mondta el az egyik vásárló.

Az egyik békéscsabai üzlet vezetője azt mondta: már most is észrevehető, hogy többen vásárolnak halat.

– Nagyon rövid ez az idő, hisz csak 2018. január elsejétől csökkent a hal ára. Azt látom, hogy egy picivel nőtt a kereslet a hal iránt, részben talán az ára, részben pedig amiatt, mert egyre tudatosabban étkeznek az emberek – fogalmazott a Szamos Vendéglő és Halbolt üzletvezetője, Kádi Sándor.

Az üzletvezető hozzátette: a teljes éves halmennyiség harmadának felvásárlása általában az év végi időszakra tehető. A szakember szerint a belföldi halfogyasztás 2018-ban várhatóan tíz százalékkal is megnőhet a tavalyihoz képest.

 

 

További programok »

FEL