Kitüntetést kapott Kutyejné Ablonczy Katalin és a Békéscsabai Diákönkormányzat

2018. október 4. 17:31 | behir

Békéscsaba közgyűlése idén Kutyejné Ablonczy Katalinnak és a Békéscsabai Diákönkormányzatnak ítélte oda a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést. A díjazottak csütörtökön délután, a Csabai Garabonciás Napok kampányzáró rendezvényének keretében vettek át az elismerést Szarvas Péter polgármestertől és Kiss Tibor alpolgármestertől a főiskola tornacsarnokában.

 

Kutyejné Ablonczy Katalin a Szeberényi Gusztáv Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanára 1998 óta. Magyar nyelv és irodalom, továbbá ének-zene szakos pedagógus, evangélikus hitoktató és kollégiumvezető. Pedagógiai tevékenységére az értékközvetítés a jellemző, legyen szó irodalomról, retorikáról, zeneművészetről, kóruséneklésről vagy közösségépítésről. Kiemelkedőt alkot Békéscsaba zenei életében; több kórusnak, közöttük az evangélikus gimnázium Arissus Ifjúsági Vegyeskarának is karnagya. A gimnázium énekkara többszörös Aranydiplomás kórus, az „Év kórusa” címet is többször nyerte el.

Kutyejné Ablonczy Katalin évtizedek óta szervezi és vezeti a Telekgerendáson megrendezett gyermek- és ifjúsági tábort, amely a város minden iskolájából fogad gyerekeket, diákokat. A táborokba rendszeresen visszatérnek a régi tagok, először, mint segítők, majd, mint „öregdiák táborlakók”.

 

A Békéscsabai Diákönkormányzat 1995-ben alakult meg az akkori ifjúsági ház szakemberei, elsősorban Zsótér Mária mentorálásával. A szervezet több mint 20 éves fennállása alatt a tagság folyamatos cserélődése folytán számos változáson ment keresztül, de működési mechanizmusa, szakmai, felnőtt segítői háttere folyamatosan stabilitást biztosított. A DÖK példamutató módon teremtette meg és működtette a felnőtt társadalom az önkormányzat és az ifjúsági korosztály közötti párbeszédet. Ez a hosszú távú, stabil működés országos szinten is egyedülálló. A városi DÖK elnöke és alelnökei jelenleg is az önkormányzattal történő kapcsolattartás kiemelt szereplői, az általuk képviselt korosztály szószólói.

A fiatalok közösségének szervezésében valósul meg többek közt a tavaszi és őszi Városi Ifjúsági Parlament, amely a korosztály érintő problémákkal foglalkozik, a LIKE, azaz a Lézengő Ifjúság Kulturális Eseménye, valamint a „Mikulás-járás”.

 

 

További programok »

Oktatás

A békéscsabai önkormányzat második alkalommal hirdetett adventi rajzversenyt

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata második alkalommal hirdette meg a Városi Adventi Gyermekrajz Pályázatot és Kiállítást „ADVENT – MIKULÁS – KARÁCSONY, ahogy én szeretem” témakörökben. A város általános iskoláiból összesen 224 pályamű érkezett az alsó tagozatos gyerekektől. A szebbnél-szebb remekművek vegyes technikával készültek.
2021. november 26. 16:04
FEL