Kitüntetést kapott a Békés Megyei Népművészeti Egyesület több tagja

2023. augusztus 19. 16:39 | behir.hu

A Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami kitüntetéseket, elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül kitüntetést kapott Kádár Ferkó, Szuhankó Ruzsena, Kocsis Klára, Pepó Jánosné és Bíró Bertold. 

Vitályos Eszter kiemelte: Szent István olyan egységet teremtett, amely Istenhez legalább annyira hű, mint hagyományaihoz, amely oldhatatlan kötelékkel fűz át minden embert, aki e földön született, élt, alkotott és átadta tudását gyermekeinek, unokáinak, utódainak. Ez a kötelék, a kultúránk tartotta egyben a nemzetet a magyarság zivataros századaiban.  Így Szent István nemcsak államalapító és nemzetegyesítő, de hagyományteremtő vezető is volt - jegyezte meg.

A kitüntetettekhez szólva Vitályos Eszter úgy fogalmazott:  "önök, akik ma itt vannak Szent István munkáját végzik".  Hozzátette, hogy naggyá kétféleképpen válhat az ember: vagy Szent Istvánként, Széchenyiként, Petőfiként nagy tetteket visz véghez, vagy olyan kis tetteket, amelyek egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. "Akár életeket és sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát".

Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át: Biró Bertold könyvkötő mester; Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője.

Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Kádár Ferkó vándorfényképész, a Kádár Ferkó Fotószínház tulajdonosa.

Hosszabb időn át végzett kiemelkedő közművelődési tevékenysége, a korszerű művelődés és a művészi ízlés fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Bessenyei György-díjat vehetett át Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kulturális szervezője,

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Szuhankó Ruzsena, az Etno Hagyományápoló Kézműves Kör elnöke.

 

 

 

További programok »

FEL