Nehéz helyzetbe kerültek a kisüzemi sörfőzdék, a kezdeti ijedtséget követően mégis optimistán látják az idei évet. A turizmus teljes leállása miatt nagy a kiesés más szektorokhoz hasonlóan, azonban ezek a vállalkozások is keresték a kiutat és a lehetőségeket. A békésszentandrási sörfőzde ügyvezetője, Bukovinszky Béla szerint a kisüzemeket a rugalmasságuk mentheti meg.
– Azonnal elindítottuk a webshoppos értékesítést, ami várakozáson felül teljesített. Egyébként is terveztük az indítását, de ez nem tartozott a sürgős feladatok közé. A webshop sokat segített, ugyanakkor nem csak a vendéglátásban, hanem sok élelmiszerboltban is értékesítünk; utóbbi forgalma nem olyan mértékben csökkent, mint a vendéglátásé – mondta a Szent András Sörfőzde ügyvezetője. Békésszentandráson május végétől már teljes kapacitással készítik a söröket, így az ő készítményeiket kedvelők nem maradnak kedvencük nélkül.
Amennyiben a raktárkészleten lévő sörök szavatossági ideje lejár, úgy meg kell semmisíteni azokat. A friss főzeteket viszont a turizmus-fellendülés időpontjának ismerete nélkül nehéz elkészíteni – erről már Ráki Zsolt, az egyik gyulavári sörfőzde tulajdonosa beszélt. A biosör-készítő üzemben bizakodva várják a nyári hónapokat.
– Az indulás fokozatosan, lépésről lépésre történik. Meg kell nyitnia a strandnoknak, szállodáknak, a turizmusnak el kell indulnia és majd ezt követően kapcsolunk teljes üzemre. Reményeink szerint a következő hónapokban sokat javul majd a helyzetünk – mondta az Elixbeer Sörfőzde és Kóstolóház tulajdonosa.
A sörfőzde kihasználta az elmúlt heteket és egy új, ír-vörös sörrel lepi meg vásárlóit. Ezen felül a kísérleti stádium vége felé jár a ősi búzafajta, az alcor búzából készült pilsner típusú, könnyed sör elkészítése, illetve egy Maláta ital, amely nem tartalmaz alkoholt, de a benne lévő, jótékony tápanyagoknak köszönhetően gyerekeknek és kismamáknak is ajánlható.