Kisanyám, magának itt a helye! – Volt egyszer egy csabai konzervgyár

2023. október 5. 08:22 | Such Tamás

A békéscsabai konzervgyár története című könyv bemutatója volt kedd este, a Békés Megyei Könyvtárban. Nagy Józsefnét, a könyv szerzőjét Gubucz Zsuzsanna, a könyv első olvasója faggatta. A konzervgyár 1962-2002. között üzemelt; a szerzőt teltház fogadta. A program az Országos Könyvtári Napok egyik etapja volt.

Nagy Józsefné elmondta, eddig a nyíregyházi, szegedi, nagykőrösi és szegedi konzervgyár történetét írták meg, a csabai az ötödik kötet.  

– A konzervgyár jogutódlás nélkül szűnt meg, ezért úgy gondoltam, meg kell őrizni a történetét, és nem akartam, hogy a rendelkezésemre álló anyag az enyészeté váljon – tette hozzá. – A könyvre 2010-ben kaptam megbízást, de szponzor hiányában nem tuduk kiadni. Majd teltek-múltak az évek, és mégis úgy éreztem, hogy ki kellene adni, és magánkiadásban bevállaltam.

 

A programot Juhász Zoltán, a könyvtár igazgatója vezette fel – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáfűzte, hogy életében egyetlen munkahelye volt, a konzervgyár; 30 évig dolgozott ott, két irodában töltötte az életét. Öt tulajdonosváltást élt meg és 25 főnöke volt, a konzervüzem-vezetőnek. Továbbá volt termelési osztályvezető, termelés vezető – de mindig a konzervüzemi termelés tartozott hozzá.

– Egyébként kint diplomáztam a Szovjetunióban – folytatta –, és amikor hazajöttem, nagyon rövid ideig egy másik cégnél dolgoztam. Majd Kardos Ernőné, a leendő főnököm eljött értem és azt mondta, „Kisanyám, magának itt a helye!” – mindenkit kisanyámnak hívott –, és elcsalt a konzervgyárba, 1979-ben, az üzem akkor vált nagykorúvá.

 

Galéria

 

Tulajdonképpen a gyár kollektívája részesei voltak az ipari forradalomnak, hiszen a kezdetekkor kézimunkával indult a gyár, majd egyre fejlettebb technológát használtak, egyre nagyobb teljesítménnyel működtek a gépek.

– Mindegyik terméket nagyon szerettük – tette hozzá –, mert fogyasztásra alkalmas, tartósítószer-mentes áruk voltak. Amikor első éves üzemvezető lettem, 214 féle megnevezés volt: kisuborka, nagyuborka, kisüveges, nagyüveges, késztermék, félkésztermék, egyéb savanyúságok. Közben vitt magával az élet bennünket: csőd, felszámolás, eladták banki tulajdonba, konzorcium tulajdonába kerültünk, megvett bennünket a Globus, meg sem szoktuk, eladtak és akkor már Bonduelle lettünk. Ott is dolgoztam, de nekem az életem a konzervgyár volt.

 

 

További programok »

Gazdaság

Harmadjára is REL EXPO, ezúttal Jakabszálláson

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében. Ebben az évben Jakabszállásra várják az érdeklődőket február 29-én, a kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződik.
17:42
FEL