Kinder: apróságok nagy kiállítása

2016. július 28. 12:29 | Fekete Kata

Negyvenkét éve, hogy kiadták az első Kinder tojást. Van, aki az édességet szereti, azonban egy kecskeméti család inkább a kapszulákban rejlő meglepetésekért vásárolja a nassolni valót. Több ezer figurájuk van már, amelyeket szívesen megmutatnak kiállításokon is. Békéscsabára mintegy ezer darabot hoztak.

Több száz oldalas katalógust adnak ki minden esztendőben, hogy a gyűjtők tudják, milyen figurákra kell szert tenniük. Ezt a kötetet is bemutatták azon a különleges megnyitón, amelyet csütörtökön tartottak Békéscsabán, a Gőzmalom téren található kiállítóteremben. Sós Imre főszervező elmondta, Békéscsabán még nem volt Kinder figurákból kiállítás. Augusztus 21-ig délelőtt tíz órától délután öt óráig várják az érdeklődőket.

A kiállításhoz Szalontai Lajosné és férje hozta a Kinder figurákat. Mint megtudtuk, mindig szeptemberben jelenik meg az új sorozat. A házaspár ősszel a lányos és a fiús változatból is vesz egy-egy tálcányit. A kétszer 72 darabból nagyjából száz különböző jön össze, a többit elcserélik olyan börzéken, mint amilyet Békéscsabán is tartanak majd augusztus 6-án és a zárónapon. A házaspárnak több figurája külföldről származik.

 

Más ország, más sorozat

- Most már az oroszoknál is feltűnt a Kinder tojás, például Mása és a medvék sorozattal. A legkülönlegesebb figurák viszont német nyelvterületről szerezhetőek be – mondta Szalontai Lajosné. Az asszonynak azok a kedvencei, amelyek összerakásához a kapszulát is fel kell használni.

A házaspár eleinte nem a saját örömére, hanem a gyermekei ösztönzésére vásárolta a figurákat.

- Amikor a nagyobbik fiam lazított az iskolában, megígértük, hogy minden harmadik ötösért jár egy Kinder tojás. Később mindennek megvolt a Kinder-értéke: a porszívózásnak, az ablakpucolásnak, az autótakarításnak is. Így örömmel végeztek bármilyen házi munkát – mondta Szalontai Lajosné, akinek a gyermekei felnőttek, de a szülők nem adták fel a gyűjtögetést.

FEL