Kínától a Vatikánig sokfelé eljutottak a húszéves Csipkeverő klub alkotásai

Húszéves a Tóthné Kiss Szilvia vezetésével Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban működő Csipkeverő klub. A jubileum alkalmából kiállítást állítottak össze, amelyet Takács Péter, a közösségi ház vezetője nyitott meg. Az alkotó közösséget dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a József Attila Lakótelepi Településrészi Önkormányzat vezetője köszöntötte, a Bartók Béla zeneiskola növendékei pedig műsorukkal emelték az ünnepi alkalom fényét.  

Húsz év nagy idő! Hogy mi minden fért bele ebbe az időbe arról Tóthné Kiss Szilvia klubvezető, Király Zsiga díjas Népi iparművész, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Csipke Szakmai Bizottságának elnöke gondolatait olvashatják az alábbiakban:

1997.  november 13-án alakult a Lencsési Csipkeverő klub, mely a mai napig a Lencsési Közösségi Házban működik. Takács Péter igazgató úrhoz az utcáról betérve kértem lehetőséget a klub létrehozására. Az igazgató úr nyitott volt. Békés megye egyetlen ilyen jellegű klubja volt ez akkor, és így van ez a mai napig. A klub egyik fő támogatója szinte a kezdetektől dr. Ferenczi Attila, aki a jelenlegi évfordulón is köszöntött bennünket.

Elmondhatjuk, hogy a klub indulásán áldás volt, hiszen mindig jött valami, vagy valaki, aki még jobbá tette, jó irányba terelte. A megalakulásakor két csipkekészítő bedolgozó is járt a klubba. Mindketten nagyon sokat segítettek a munka kezdetén. Az egyik a mintáit hozta el, a másik pedig technikailag tudta segíteni a csipke elkészítését. Ebben a kezdeti időben szinte csak modern stílusú csipketerítőket készítettünk.

Később tagjai lettünk a Békés Megyei Népművészeti Egyesületnek, ahol más szemlélettel ismerkedtünk meg. Pál Miklósné segítségével kiváló csipkés szaktekintélyektől tanulhattunk. A történelmi csipkék szeretetét mestereim, Nagy Ferencné és Mátray Magdolna erősítették bennünk.

Az eltelt 20 év alatt számtalan kiállításon vettünk részt önálló- és társkiállítóként. Büszkék vagyunk rá, hogy volt közös kiállításunk a Halasi csipkével Békésen. Csipkéink eljutottak Kínától a Vatikánig sokfelé.

Az eltelt évek során nagyon sok országos szakmai díjat kaptunk. Jól tudunk együttműködni. A reneszánsz év kapcsán egy pályázatra elkészítettünk egy „Beszállítói mintakönyvet” Mátyás király udvarába. A csipkéket a világ első nyomtatásban megjelent csipkekönyvének képei alapján készítettük el. A csipkéket a klub tagjai, a könyvet pedig Bíró Bertold könyvkötő mester készítette. Erre a pályázati anyagunkra Nívódíjat kaptunk.

Legutóbb a Reformáció 500. évfordulójára liturgikus színű csipkékkel díszített úrasztal terítőket készítettünk.

A klub tagjaival elkezdtük a Gyulához köthető csipkék feldolgozását. Ebből már vannak elkészült darabjaink, de szeretnénk még bővíteni a kollekciót. Az eddig meglévő darabokkal a XV. Országos Textiles Konferencián 2016-ban I. helyezést értünk el.

A csipkék alapötletét, díszítési lehetőségeit közösen találjuk ki, tervezzük meg. Mindig vannak azonos pontok, amelyek közösek, például az alapanyag, a funkció közös, a díszítményben a klub tagjai mégis bele tudják vinni a saját elképzelésüket. Ez adja az alkotó szabadságát. Egyik évben gyermekruhákat készítettünk, Debreczeni János mezőberényi szövő barátunk alapanyagaiból, amelyek ugyanazon színállásúak, de eltérő mintázatúak voltak – egyszínű, csíkos, kockás. Ezek kombinációjára álmodtuk meg a csipkéket, amelyre az Országos Népművészeti Kiállításon nemcsak csipke, de viselet kategóriában is díjat nyertünk.

Készítettünk már felvidéki csipkével díszített hernyóselyem stólát, jelenleg hétköznapi és alkalmi csipkés táskákban gondolkodunk.

Szeretjük a kihívásokat, vertünk már csipkét a hagyományos pamutszálon kívül kenderszálból, gyapjúból, lószőrből, aranyszínű gépselyemből, varrócérnából…

Egyik fő célunk a csipkék mai kornak megfelelő alkalmazása azzal a kritériummal, hogy az elkészült alkotás magán viselje a népművészeti jegyeket. Nem könnyű ezt a mezsgyét megtalálni.

 

Tóthné Kiss Szilvia klubvezető

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,