Kínai delegáció járt Békéscsabán

2016. május 30. 13:15 | Balázs Anett

Kínából érkezett hat fős delegációt fogadott ma Békéscsabán a város vezetősége. Ninghai városából már 2011-ben is jártak vendégek a megyeszékhelyen. Akkor a felek, egy együttműködési szándéknyilatkozattal erősítették meg a kért város közötti kapcsolatot. A mostani látogatás alkalmával további tárgyalások folytak a jövőbeni, elsősorban gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséről.

–  Minél többször találkoznak a felek, annál szorosabb lesz a kapcsolat – ezzel a kínai közmondással vette kezdetét a találkozó, ahol megtudhattuk, hogy Ninghai Kína dél-keleti tartományában található 600 ezer lakosú város. Gazdaságilag dinamikusan fejlődő település, éves szinten ez a növekedés 8 százalékra tehető. Kína pluszforrással, tőkével rendelkezik, amit a vállalkozások be akarnak fektetni. Európa felé is nyitnak. Itt szeretnének termelni, és az itteni piacokon értékesíteni.

– Megbeszéltük, mik az erősségei ennek a kínai városnak és környező településeknek – mondta Szarvas Péter polgármester. - Természetesen bemutattuk Békéscsaba jelenét és fejlesztési lehetőségeinket. Abban maradtunk, hogy ezt a kapcsolatot erősíteni, fejleszteni fogjuk az elkövetkező időben gazdasági és kulturális területeken.

A megbeszéléseket követően a vendégek dottóval tettek egy kisebb utazást a megyeszékhelyen, melynek végső állomása a Csabapark volt. Lin Jian, a delegáció vezetője elmondta, a két város több ponton mutat hasonlóságot, az egyik ilyen például, hogy nekik is van gyógyvizük, éppen ezért szeretnék minél jobban megismerni a gyógyvizek kihasználására épülő technológiát. Emellett a kolbászkészítés folyamata is felkeltette az érdeklődésüket. De az is hasonlóság a két város között, hogy Ninghai-ban sok autóalkatrész készül, egyebek mellett a Mercedes, a BMW  és Audi beszállítói. Jelentős a turizmusuk, hiszen ez Kína egyik legszebb helye, sok óváros és ófalu várja az oda látogatókat. Ráadásul Kína egyik legnagyobb csokoládéformázó iparága is ott található.

– Ahogy láttam rengeteg ősi hagyományt ápolnak Békéscsabán a helyiek a kolbász elkészítéséhez. Ez nagyon tetszik, hogy a rengeteg új technológia mellett, itt még hagyományosan készítik a kolbászokat. Azt hiszem, ebből nagyon sokat lehetne tanulni – mondta Lin Jian

Ahhoz azonban, hogy a két város között, 5 évvel ezelőtt kezdődött kapcsolat hatékonnyá váljon, még sok teendő van. Hanó Miklós alpolgármester szerint az élelmiszeripar jó alapot adhat a jövőben együttműködés sikeréhez.

– Úgy gondolom, azok a kapcsolatok, amik akkor elindultak, most kezdenek újra felerősödni, hisz szakmai befektetéseket szeretnének Békéscsaba irányába hozni. Nagyon tetszik nekik a repülőtér fejlesztés és az által a megközelítés is könnyebbé válik. De az élelmiszeripar és a turizmus területén is lehetnek előrelépések – mondta Hanó Miklós gazdaságért felelős alpolgármester.

Egyelőre minden konkrétum még a jövőbeni tárgyalások eredménye, ami nem kizárt, hogy Kínában folytatódik, hisz a város vezetői meghívást kaptak az 1200 éves Ninghaiba, amely 2011 óta sokat fejlődött és szeretnének új irányba is nyitni. Fejlesztik a gyógyszeripart, az orvosi eszközök, elektromos autó gyártásét, napelmek és kisebb magánrepülőgépek gyártását, illetve a tenger közelsége miatt a vízenergiát is szeretnék hasznosítani.       

 

FEL