Kik szemetelik körbe a bányatavak környékét? - galériával

2022. május 8. 12:41 | D. Nagy Bence

Nem derült ki egyértelműen, az viszont igen, hogy kik szedik fel a hulladékhalmokat: a Kenderföldek Egyesület lelkes tagjai a bányatavak környékének megtisztítását tűzték ki célul. A vasárnap reggeli akcióhoz békéscsabai közéleti személyiségek is csatlakoztak.

A jaminai bányatavak környéke – különösen egy madárdalos, napfényes májusi vasárnap reggelen – meglehetősen vadregényes látványt biztosít az odalátogatóknak. Aki azonban pusztán az érintetlen természet szépségében kívánna gyönyörködni, hamar kijózanodik: szeméthegyek tarkítják ugyanis a vízpartot, a nádasokat és a bokrok alját, jelezve, hogy az "ember keze ide is betette a lábát".

– A feladatunk világos: a cél az, hogy a Kenderföldek egyes területeit mi, helyiek megtisztítsuk. Az ehhez hasonló akciókat egyébként március-április környékén szokták kitűzni a hatóságok, a kissé megnövekedett aljnyövényzet meg is nehezíti a dolgunkat. Előzetesen földerítettünk olyan területeket, ahonnan nagy mennyiségű hulladékot tudunk elszállítani. A munkát a megfelelő felszerelésekkel a TeSzedd! szervezete és a hatóságok segítették – foglalta össze a napi teendőket Hártó László, a Kenderföldek Egyesület alelnöke. Hozzátette, hogy notórius szemetelőkről nem tudnak beszámolni, de mint mondta, egy település külterületein visszatérő probléma, hogy egyesek hulladéklerakónak használják az elhagyatottabb városrészeket.

A zsákokkal, védőkesztyűkkel, kötözőanyagokkal ellátott önkéntesekhez Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is csatlakozott.

– Egy-egy ilyen akcióval egyrészt megszabadítjuk a környezetet a káros hulladékoktól, másrészt a figyelemfelhívással talán magát a szemetelést is meg lehet előzni. Nem feltétlen kell mozgalomban gondolkodni, elég ha van egy tevékeny közösség, aki a maga környezetében felfigyel a szemetelésre, és tesz ellene, akár úgy is, hogy hivatalos bejelentést tesz a megfelelő szerveknél – fogalmazott a képviselő.

A Kereki út és a Fiumei út sarkáról útnak induló csapatot alig néhány lépés után megtalálta a munka: a horgászhelyek körül a kis, féldecis üvegektől a stokimaradványokig sok minden halmozódott fel az elmúlt, ki tudja hány év alatt.

– Ez a környezet valamennyiünk számára fontos, hiszen nagyon sok csabai szereti a tavak környékét. Mivel nagyon nagy területről beszélünk, így mi csak egy kicsit tudunk hozzátenni az egészhez, a téglagyári tavak területén ugyanis bőven akad elszállítanivaló, amely sok-sok munkagép próbája lesz majd a jövőben. Ezek most az első lépések, amelyet igyekszünk mi is megtenni – foglalta össze jelenlétének okát Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere.

Galéria

A munkához Ádám Pál jaminai önkormányzati képviselő is csatlakozott.

– Helyi lakosként számomra is fontos ez a terület, fontosnak tartom a természet tisztaságának megőrzését. A Kenderföldek Egyesület egy rendkívül lelkes szervezet, akik amellett, hogy maguk is aktívak, minket, képviselőket is megkeresnek, legyen szó az utak karbantartásáról vagy mint most is, a környezetvédelemről – mondta el a képviselő.

A vasárnapi akcióra Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka is lelkesen áldozta idejét.

– Nem csupán hivatali kötelességem, hogy jelen legyek ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokon, de belső késztetésem is. Jaminai képviselőként és polgárként egyértelműen itt kell lennünk, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Sajnálatos, hogy egyesek úgy gondolják, ez a terület megfelelő a szemételhelyezésre, de ez is fejben dől el: a mai akcióval üzenhetünk is, hogy az a legjobb szemét, ami nincs eldobva – foglalta össze ars poeticáját a tanácsnok.

A Csicsely Gergő elnök vezetésével működő Kenderföldek Egyesület tagjai kifejtették, hogy bár nem szeretnék hagyománnyá tenni az ilyen akciókat – hiszen ez további szeméthalmokat feltételez lakóhelyük környékén –, de mindig készek lesznek arra, hogy tegyenek környezetük szépségéért, épségéért.

További programok »

Hírek videóval

FEL