Kihasználták egy befolyásolható férfi hiszékenységét, kizsarolták tőle házát

2019. május 21. 14:19 | behir

A Békés Megyei Főügyészség egy sarkadi házaspár ellen emelt vádat a napokban, akik egy helyi ügyvéd közreműködésével egy befolyásolható férfi ingatlanát szerezték meg zsarolás útján, majd onnan értéktárgyait jogtalanul eltulajdonították.

A házaspár 2013 végén jelzálogszerződése miatt nehéz anyagi helyzetbe került, családi házuk elvesztése fenyegette őket – írja a megyei főügyészség közleménye. Az aszzony ekkor ismerkedett meg a könnyen befolyásolható sértettel, akinek a bizalmába férkőzött annak érdekében, hogy anyagilag kihasználja, amire férje is az áldását adta. Rövid ismeretség után a nő valótlanul azt ígérte a sértettnek, hogy elválik férjétől és hozzá megy feleségül, amiben a sértett vakon hitt, majd a nő és a fia hozzá is költöztek.

A nő már 2013 végén előállt azzal az ötlettel, hogy férjével megveszik fiuk számára a sértett sarkadi házát, azonban megígérte neki, hogy továbbra is együtt fog élni vele. A házaspár egy helyi ügyvédet bízott meg az adásvételi szerződés elkészítésével, és 2014. január 23-ára időpontot is egyeztettek vele. A sértett meggondolta magát, ám a vádlottak azzal fenyegették meg, hogy „kinyírják” a családját, ha nem írja alá a szerződést. A sértett félelmében elment az ügyvédhez, aki bár a fenyegetésről nem tudott, valótlanul azt foglalta a szerződésbe, hogy a házaspár a vételárat kifizette – bár ez nem így történt és ez nem is állt a szándékukban. Miután az adásvételi szerződést aláírták, a vádlottak gyermekének tulajdonjogát és a nő haszonélvezeti jogát az ingatlannyilvántartásba vették. A vádlottak a vételárat a későbbiekben sem fizették meg, ezzel a sértettnek közel 700 ezer forint kárt okoztak.

Ezt követően, 2014 folyamán a vádlottak a sértett jelentős anyagi közreműködésével felújították a zsarolással megszerzett ingatlant, majd az onnan történő kiköltözésre szólították fel a sértettet. A kilátástalan helyzetbe került férfi ezután családjánál lakott, majd hajléktalan volt, kórházi kezelésre is szorult, mialatt korábbi ingatlanából a vádlottak az értéktárgyait közel 600 ezer forint értékben eladták és megsemmisítették.

A Békés Megyei Főügyészség a házaspárt minősített zsarolással, sikkasztással és közokirat-hamisítással vádolja, míg az ügyvéd ellen hamis magánokirat felhasználása a vád. A házaspárral szemben a halmazati szabályok alapján 2 évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki, és a főügyészség a bírósági eljárás lefolytatásának gyorsítása érdekében az új büntetőeljárási törvény szerinti mértékes indítványt is előterjesztett a vádlottak beismerése esetére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

További programok »

FEL