Kiderült, mit terveznek a CsabaParkban

2022. május 26. 15:10 | Varga Diána

Részletes üzleti tervet készített a CsabaParkot az év eleje óta működtető Békéscsabai Városfejlesztési Kft. a csütörtöki, békéscsabai közgyűlésre.

Az év eleje óta a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. helyett a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. üzemelteti a CsabaParkot. A korábbi közgyűlésen több képviselő hiányolta a részletes üzleti tervet, amely végül a májusi ülésre készült el. A 90 oldalas dokumentum körbejárja, milyen fejlesztések történtek eddig a parkban, illetve melyek vannak még hátra, emellett a rövid, közép és hosszú távokat is taglalja, ahogyan a működési feltételeket, az egyes létesítmények hasznosíthatóságát, turisztikai kínálatát, az azokban rejlő lehetőségeket is. 

Az üzleti terv kitér rá, hogy az évek óta működő komplexumot egészként kell kezelni, ugyanakkor markánsan nem lehet elválasztani a feladatokat, hiszen vannak olyan üzemeltetési, karbantartási teendők, amelyeket más önkormányzati cég végez el. Stratégiai célként tűzték ki a fenntartható működtetést az egyedi vonzerők kihasználásával, valamint széleskörű szolgáltatások nyújtásával, versenyképes termékek kialakításával, hatékony marketinggel. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) örömét fejezte ki amiatt, hogy ennyire részletes anyag készült el a CsabaParkról, ugyanakkor azt kérdezte, hogy milyen többtízmilliós tételt kellett kifizetni a hiányosságok kapcsán, ezek veszélyeztették volna-e a működést? Ha az étlap változásnak voltak pozitív változásai, ezt lehetne-e számszerűsíteni? Az étteremből történő kiszállítással kapcsolatban milyen tendencia mutatkozik? A sportcélú burkolat lerakásával kapcsolatban a nagy rendezvénycsarnokban történt-e előrelépés? A veszteség csökkentése milyen terv van? 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) is dicsérte az anyagot, megjegyezte: szép a működési terv, a piacelemzés, az ötletek, látszik, hogy hozzáértő kezekben van a park, már csak egy feladat van, a veszteségességi szint csökkentése. Az első két év véleménye szerint próba lesz, de azt kérte a társaság vezetésétől, hogy ne engedjen a színvonalból. 

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint ez a park egyelőre csak a békéscsabaiakat szolgálja, nem a gazdag turistákat, szerinte a komfort érzetet növelné, ha a leírtak alapján minden működne, például a vizesblokk.

Dancsó Tibor (DK) több hiányosságra hívta fel a figyelmet, garanciát kért arra, hogy ezek ne történjenek meg újra és a jó gazda gondosságát is számon kérte. Ezen felül jutalék beépítését kérte a vezetőség bérébe, hogy “legyen kés szegezve a torkukhoz”. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szintén üdvözölte az előterjesztést, ugyanakkor azt kérdezte, hogy mitől lesz turisztikai értelemben értelmezhető a gasztroudvar a parkban? Hogyan lép szintet a komplexum? Terveznek-e olyan beruházást a csarnokban, amely zenei produkciók megtartására alkalmassá teheti a rendezvénycsarnokot, illetve a tószínpad mikor csatlakozhat a városi, kulturális rendezvény terei közé?

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy hosszú és bonyolult átadás-átvételen vannak túl, amely sikeresen zárult. Fülöp Csabán azt válaszolta, hogy a karbantartási, pótlási kötelezettségek működésben nem akadályozták a parkot, de a hatékonyságot növelte az üzemeltetés szempontjából. Az adagszám és a menü átalakítását pozitívan fogadták a vásárlók, ahogyan a kiszállítást is, amely összesen 10-15 százalékos növekedést eredményezett, folyamatban van a Wolttal az üzletkötés, így tovább növekedhet a volumen. A sportszintű hasznosítást vizsgálták, különböző árajánlatokat is bekértek, de önerőből idén ezt nem tudják megvalósítani, így vizsgálják a pályázati lehetőségeket, az akusztikával összefüggésben is. 2022-ben veszteséggel terveznek, de ennek volumene még így is alacsonyabb, mint az előző években, így azon dolgoznak, hogy ezt leküzdjék; az ügyvezető meglátása szerint minimum 4-5 év alatt érhetik el a nullszaldót. A vizesblokkok nyitvatartását a biztonsági szolgálat kezeli, amelyet szúrópróbaszerűen ellenőriznek, ha ezek nincsenek nyitva, megteszik a szükséges lépéseket, emellett további fejlesztésként pelenkázó beszerzését is tervezik. Hangsúlyozta, hogy a CsabaPark a város egyik legkomplexebb projektje, a profitorientált és a nonprofit szféra határán helyezkedik el, nem minden elemet lehet fizetőssé tenni, ugyanakkor további fejlesztéseket is megvalósítanának újabb játszóelemek létrehozásával. Nem elég az, hogy évente egy kolbászfesztivált rendezzenek, újabb nagyrendezvények kellenek, az ezekkel kapcsolatos pályázatok folyamatban vannak. A tószínpadon egyelőre esküvők, kisebb rendezvények megtartására van igény.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt években állami és európai uniós pénzzel olyan helyszínt teremtettek, amely korábban erdő volt. Megtelt élettel a terület, amelyet pihenőparkként használhatnak a lakosok. Örül annak, hogy a Városfejlesztési Kft. átvette az üzemeltetést, véleménye szerint felgyorsultak az események, amely hónapról-hónapra látszódik. Tovább folytatódnak a fejlesztések, a gasztroturizmusra a csabai kolbász révén lehet építkezni. Egyre több olyan rendezvénynek ad helyet a Csabapark, amelyek a világjárvány miatt háttérbe szorultak: céges események, lakodalmak és tavaly a kolbászfesztivált is ott tartották meg. Kiemelte: jó az irány, a mostani vezetés arra törekszik, hogy ez nyereséggel párosuljon. 

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) türelemre intette a képviselőket a Csabapark kapcsán, hosszú folyamat a park létesítése, a mai napig folytatódnak a beruházások. Azzal a kérdéssel fordult Sódar Anitához, hogy a tószínpadnál terveznek-e hangfogókat kihelyezni a közvetlen hangos rendezvények miatt.

Dancsó Tibor (DK) arról beszélt, hogy közös érdek, hogy az emberek szeressenek a Csabaparkba menni. Véleménye szerint a park éttermét jobban be kellene vinni a köztudatba. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) hosszú időszaknak érzi a 4-5 éves nullszaldó elérését, de ahol bevételt termelnek, ott legyen meg a nullszaldó. Továbbá érzékeli, hogy egyre többen járnak ki a Csaba Parkba szabadidős tevékenység miatt. Fontos lépésnek tartotta, hogy a városgazdálkodás átvette a terület rendbetételét. Figyelni kell arra, hogy kell-e több hulladékgyűjtő edényt kihelyezni, milyen további igények merülnek fel a terület rendbetételét tekintve. Többen használják a futófolyosót, de illetételenek is: többen kutyátsétáltatnak, kerékpároznak. 

Dancsó Tibor (DK) arra kíváncsi, hogy szabad-e a Csaba Parkba kutyát bevinni, amennyiben igen, úgy hova és milyen körülmények között.

Sódar Anita ügyvezető elmondta: azon dolgoznak, hogy minél hamarabb ki tudják hozni a Csaba Parkot nullásra és csökkentsék a veszteséget. Érzékelhető a bevételek növekedése, céljuk, hogy minél költséghatékonyabb működést biztosítsanak és a következő években is be tudják mutatni a javulást. A tószinpadra koncerteket, zenés esteket még nem terveznek, mert nem alkalmas rá a létesítmény, de valóban hangszigetelő falra lesz szükség majd a jövőben. Jelentős mennyiségű hirdetést adtak fel a legnépszerűbb közösségi oldalra és a következő hónapokban is promótálják a rendezvényhelyszíneket, az éttermet és az eseményeket. Az étterem nyitvatartását is vizsgálták, jelenleg 16 óráig tartanak nyitva hétköznaponként, de hétvégén a rengeteg esemény miatt nem tartanak nyitva. A kutyafuttatót megépítették, amelyre büszke, hiszen rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, ezt tervezik bővíteni a jövőben. A kutyákat a sétányokra beengedik, de a gyermekek miatt játszóterek területéről kitiltották őket, ezeket táblák is jelzik. 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) kérdezi, hogy igény van-e arra, hogy a kutyafuttatót bővítsék.

Sódar Anita válaszában elmondta: erdészeti engedély szükséges a kutyafuttató bővítéséhez, amely hosszú folyamat. Vizsgálják a lehetőségeket a jövőre nézve.

15 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

További programok »

Gazdaság

FEL