Kiderült, mi a magyarok kedvenc sportja

„Így sportol Magyarország” címmel ismertette hazánk és a régió sportolási szokásait feltérképező felmérés eredményeit az Intersport.
 
A kutatás szerint a magyarok többsége pozitívan viszonyul a sporthoz – fejtette ki Horváth Csobán, az Intersport Magyarország ügyvezető igazgatója. Honfitársaink 61,6 százaléka tekinti élete fontos részének az aktív sportot, és 14,8 százaléka mondja azt, hogy az aktív sport meghatározó és nélkülözhetetlen az életében.

A megkérdezettek 63,5 százaléka hetente legalább egyszer sportol,

  • ezen belül 13,1 százaléka heti egyszer,
  • 36,1 százaléka hetente többször,
  • és 14,3 százaléka majdnem mindennap valamilyen sporttevékenységet végez.

 

Az érem másik oldala, hogy a válaszadók 14,6 százaléka havi egy alkalomnál is kevesebbszer, 6,8 százaléka pedig soha nem is sportol. Megkérdezett honfitársaink 10,9 százaléka mint szükséges rosszra tekint a sportra, miközben 12,7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az aktív sportnak nincs helye az életében.

Az életkort tekintve a 14 és 19 év közöttiek korcsoportja a legaktívabb a sport szempontjából (71,6 százalék). Őket követik a 40 és 49 év közöttiek (69,7 százalék), valamint a 20 és 29 év közöttiek (67,1 százalék).

A magyar válaszadók átlagosan hetente 4 órát sportolnak.

6,2 százalékuk hetente 1 órát, 21,1 százalékuk hetente 1-3, 16 százalékuk pedig hetente 3 és 6 óra közötti időt fordít a sportra. A sportosan aktívak több mint fele (56,3 százalék) ráadásul hetente több mint 6 órát fordít sporttevékenységre.

 

 

Kerékpározni szeretünk a legtöbben

Honfitársaink körében a legnépszerűbb sportág a kerékpározás/mountain bike-ozás, amit a válaszadók 43,9 százaléka legalább esetenként gyakorol. Ezt követi a túrázás (41,6 százalék) és a kocogás/futás (33,3 százalék). A negyedik legnépszerűbb sport az úszás, amit a sportosan aktív magyarok 29,5 százaléka legalább esetenként gyakorol. Az ötödik legnépszerűbb sportaktivitás a futball és nagy lemaradással a bodybuilding.

Arra a kérdésre, hogy milyen új sportágat tanulnának meg, vagy űznének legszívesebben, a válaszadók körében első helyen a lovaglás áll: 14,3 százalékuk álmodik arról, hogy a jövőben lovagolni fog. Ezt követi a jóga/pilates páros, amit 12,3 százalékuk próbálna ki, valamint az úszás, amit 12,2 százalékuk.

 

A 21. Békéscsaba-Arad-Békéscsaba Szupermaraton. Fotó: Varga Diána

 

Az egészségünkért sportolunk

A legfőbb ösztönző egészségünk megtartása-elősegítése. A sportot űzők 92,8 százaléka nagyon, vagy inkább fontosnak tartja az egészség témáját a mozgás kapcsán, mondván számukra a sport értelme az egészségük megtartása és ennek elősegítése.

A jó testi közérzet elősegítését 91,3 százalékuk nevezte meg. További indok a mozgás öröme (85 százalék), a stressz levezetése, illetve a lazítás (82,4 százalék), valamint a sportolás utáni jó közérzet (82,4 százalék), illetve a sportolás alatti jó érzés (80,6 százalék). A súlycsökkentés miatt 57,6 százalék választja a sportaktivitást.

 

 

A sportosan aktívak többet költenek

A sportosan aktív magyarok átlagban 3949 forintot adnak ki havonta sporttevékenységekre, valamint 4867 forintot sportfelszerelésre. A sporthoz köthető táplálkozásra átlagban 5402 forintot fordítanak. Gyermekeik sportolására a válaszadók átlagban havonta 6080 forintot költenek, további havi 6303 forintot a gyermekek sportfelszerelésére. A gyermekek sporthoz köthető táplálkozására átlagban 3789 forintot fordítanak.

 

Forrás: VG

Megosztás:

Címke: , , , , ,