Kiderítette, mitől születtek Down-kóros babák

2016. április 5. 12:00 | Balázs Anett

Czeizel Endre, tavaly elhunyt orvos-genetikus tiszteletére rendezett emlékkonferenciát a Békéscsaba Városi Nagycsaládosok Egyesülete és a Békéscsabai Szakképzési Centrum vasárnap, a szakember születésnapján. A szervezők úgy vélik, a konferencia alkalmas lehet annak kezdeményezésére is, hogy a jövőben április 3-a államilag elismerten A születés napja legyen.

 

Czeizel Endre kiemelten sokat foglalkozott a fejlődési rendellenességek megelőzésével. Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője felidézte, volt, amikor az orvos-genetikus kutatásainak jóvoltából derült ki, hogy egy kis településen a halastóban használt fertőtlenítőszer miatt született sok Down-szindrómás baba. Az emberek ugyanis kifogták és megették a fertőzött halat, amely a magzatokban kárt tett.

- Czeizel Endre számára célkitűzése az volt, hogy minél jobban megértesse az emberekkel, hogy van mód arra, hogy a fejlődési rendellenességek kialakulását megelőzzük magzatvédő vitaminokkal. Szerette volna ezt minél szélesebb körben megtalálni, alkalmazni, más területeket keresni, ahol ez az elsődleges megelőzési módszer alkalmazható – mondta Merhala Zoltán, a Prof. Czeizel Endre Egészsémegőrzési és Diagnosztikai Központ igazgatója.

A jeles professzor az elmúlt bő egy évtizedben közel ötvenszer tartott előadást Békéscsabán. Úgy tervezték, hogy idén nyáron is jön, ám a sors másképp rendelkezett, így a várt találkozóból végül emlékkonferencia lett.

A professzor urat vártuk augusztusban a Pólyaszegő matematikai Emlékkonferenciára – mondta Kmetykó András, matematikatanár. - Közel ötven előadást tartott Békéscsabán, szerette a várost, kicsit békéscsabainak érezte magát Az előadásai mindig teltházasak voltak.

Az előadók közt akadt olyan, aki személyes tapasztalatain keresztül ismertette Czeizel Endre munkájának jelentőségét. Nagyváradi Erzsébet 34 ezer baba édesanyja nevében mondott köszönetet. A színművész azok közé tartozik, aki a gyermeke életét köszönhetik a professzornak.

Nagyváradi Erzsébet színművész elmondta, hogy egy fantasztikus, karizmatikus, hihetetlen nagy tudású emberről van szó. Amikor kijött tőle, boldog várandós kismamaként távozott és megnyugodott, mert rendkívül egyszerűen, latin szavak nélkül tudta megfogalmazni az orvosi tényeket.

A tervek szerint ezentúl minden évben Czeizel Endre születésének napján, április 3-án tartják meg a konferenciát, ahol a neves orvos-genetikus munkásságát, tudását, szellemi hagyatékát ápolják.

 

 

 

FEL