Kibernyomozók figyelmeztettek a fenyegető e-mailekre

2021. május 8. 10:58 | behir

A zsaroló hangvételű üzenet szerint amennyiben a címzett 48 órán belül nem küld 1350 dollárnak megfelelő bitcoint a levélben megadott címre, úgy kompromittáló felvételeket tesznek közzé róla.

 

– A napokban kollégáink több bejelentést is kaptak olyan emberektől, akik az e-mail fiókjukba egy zsaroló hangvételű üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven íródott – ám magyartalanságokkal tűzdelt – üzenet állítólag egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. A levél szerint amennyiben nem kapnak 48 órán belül 1350 dollárnak megfelelő bitcoint a levélben megadott címre, úgy kompromittáló felvételeket tesznek közzé a címzettről – olvasható a Magyar Rendőrség Facebook-oldalán.

A kibernyomozók szerint régi módszerről van szó, amely során az elkövető a felhasználók hiszékenységét kihasználva próbál meg kriptovalutához jutni. A "feladó" egyszerre több ezer vagy akár több tízezer e-mail címre továbbítja üzenetét, abban bízva, hogy valaki komolyan veszi a fenyegetést.

Forrás: Magyar Rendőrség

 

– A kibernyomozók tanácsa, hogy amennyiben hasonló üzenetet kapunk, mindenképpen őrizzük meg a nyugalmunkat, válasz nélkül töröljük az üzenetet és semmiképpen se utaljunk kriptovalutát a megadott címre – olvasható a figyelemfelhívásban.

Forrás: Facebook/Magyar Rendőrség

További programok »

FEL