Ki lesz a pünkösdi király Gyulán?

2023. május 11. 08:18 | Csiffáry Zsuzsanna

Ismét pünkösdi királyt választanak a gyulai várban. Pünkösd hétfőjén derül majd ki, hogy ki nyeri idén a hordó sört.

A 2020-as első próbálkozást követően, tavaly rendeztek pünkösdikirály-választást a gyulai várban. Az eseményre bárki nevezhetett, s ugyanígy az idei megmérettetés is nyitott mindenki előtt. A vár pünkösdi királyát idén is a hagyományőrzéssel foglalkozó gyulai civil közösség, a Kerecsényi László Íjász Egyesület közreműködésével igyekeznek megtalálni.

A várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatójának közlése szerint nincs változás a játék lebonyolításában sem; amellett, hogy jó hangulatú és a közönségnek is szórakoztató játékban gondolkodtak a szervezők, fontosnak tartották azt is, hogy a feladatok kötődjenek a történelmi épület hangulatához, annak múltjához. Ennek megfelelően olyan feladatokat állítottak össze, amelyek – legalábbis eszköztárukban – köthetők a 16. századi vitézi élethez – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó.

– Kerecsényi László katonái nyilván nem versengtek ágyúgolyó-tartásban, vagy puskával futásban. A pünkösdikirály-választás a mai látogatóknak szóló látványosság, amellyel az a célunk, hogy a korabeli végvári élet használati eszközeivel felidézzük a múltat, miközben a résztvevők és a nézők jól érzik magukat – tette hozzá Fekete-Dombi Ildikó.

A szakember tájékoztatása szerint eljátszottak a gondolattal, hogyan szórakoztathatták volna magukat az 1566-os várostrom hősei. Megjelenik így a játékban a bajvívás egy elhajított koszorú szablyával történő felszúrásában, a riadójelzést követő készülés a szakállas puskával futásban, a sérült bajtársak kimenekítése pedig az egyik hagyományőrző cipelésében, és próbaként megjelenik az íjászat is.

– Nemcsak a vetélkedés, hanem a nyeremény is emlékeztet az egykori játékra: a legügyesebb játékos egy hordónyi, vagyis hatvan korsó sörre lesz a vendége a vár melletti Rondella Terasznak – tájékoztatott az ügyvezető.

A gyulai vár pünkösdikirály-választása május 29-én, hétfőn 11 órakor kezdődik. A szurkolók és érdeklődők várbelépővel tekinthetik meg a látványosságot. A versenyzőknek a belépés természetesen díjtalan.

További programok »

FEL