Kezdődik a Gyulai Várszínház 54. évad programja

2017. június 25. 15:11 | Knyihár Mihály

  2017. június 29-től augusztus 13-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 54. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható…

 

2017. június 29-től augusztus 13-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 54. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a komoly szakmai rangot kivívott nemzetközi színházi fesztivált, a Shakespeare Fesztivált. A fesztiválra a világ legjelesebb színházai, rendezői, színészei kapnak meghívást, illetve mellettük a legjobb magyar Shakespeare produkciókat is megnézhetik a színház kedvelők.

A Gyulai Várszínház ebben az évben is folytatja a Gedeon József által megteremtett hagyományokat a legszínvonalasabb előadásokat a legjobb előadóktól, minden korosztálynak és nézői ízlésnek.

Ebben az évadban is három új színházi bemutatót tartanak. Az első bemutató a XIII. Shakespeare Fesztiválon a Szentivánéji álom című táncjáték lesz július 7-én és 8-án a Várszínpadon. A produkciót Kulcsár Noémi koreográfus állítja színpadra, aki már sikerrel mutatta be Shakespeare Macbeth és Rómeó és Júlia című darabjait is. Shakespeare 1595-ben írta a Szentivánéji álom című művét, magyar nyelvre elsőként Arany János fordította le 1863-ban. A vígjáték idővel átkerült a színpadra is, így balett előadások formájában is bemutatták a történetet. Az előadás folyamán Felix Mendelssohn Bartholdy zeneszerző által alkotott dallamok csendülnek fel, illetve azok átdolgozásai. A Szentivánéji álom számtalan átdolgozásban került már színpadra, de a gyulai Shakespeare Fesztiválon most először kerül sor táncjátékként való bemutatásra. Minden koreográfusnak és rendezőnek más az elképzelése és éppen ez teszi különlegessé ezt a vidám darabot. Az előadás garantáltan mosolyt csal a nézők arcára! Egy különleges éjszaka tele meglepetésekkel és mozgalmas történésekkel.

Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepeljük 2017- ben. A Magyar Tudományos Akadémia ezt az évet Arany János-emlékévnek nyilvánította. A Gyulai Várszínház fontosnak tartja, hogy csatlakozzon a programsorozathoz, ezért Arany János: A nagyidai cigányok című produkciót mutatják be Beczásy Áron rendezésében augusztus 4-én, és 5-én. Arany János A nagyidai cigányok című műve a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, mely Arany lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik. A szöveget színpadra alkalmazza a fiatal és tehetséges dramaturg, Vecsei H. Miklós. A produkcióban olyan nemzetközileg is elismert művészek működnek közre, mint Sebestyén Erika, Gaál Attila Csaba, Kozma Gábor Viktor, Molnos András Csaba, Bélai Marcel és az Uniter-életműdíjas Dobre-Kóthay Judit.

Az 54. évadot a harmadik saját bemutatójukkal, Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című drámai költeményével zárják, melyet Balázs Zoltán állít majd a színpadra augusztus 11-én a Maladype Színház művészeivel. A Maladype Színház, Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók, melyeket a szakma és a közönség jelentős díjakkal honorált, és amelyek a Maladype társulatát a hazai és a nemzetközi színházi élet egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb független formációjává tették. A Maladypére jellemző sajátos színházi nyelv és gondolkodás, legfőképpen a koncentrált műhelymunkára, az intenzív színészi együttlétre és a közönséggel való folyamatos kommunikációra épít.

A 54. évad első előadása június 29-én egy látványos táncelőadás lesz a tószínpadon, ahol az ExperiDance együttes előadásában nézhetik meg a Nostradamus – Világok vándora című produkciót. Az előadás igazi örömjáték lesz, amely az ExperiDance-repertoár leglátványosabb koreográfiáit csavarja meg úgy, hogy a darab egy nagy időutazássá válik országokon és korokon át. A világkörüli út hangulatfelelőse és idegenvezetője Ganxsta Zolee zenész-színész.

Az 54. évad ünnepélyes megnyitója június 30-án lesz, amikor egy háromnapos népművészeti fesztivál és vásár, a XVIII. Körös-völgyi sokadalom is kezdetét veszi. Péntektől vasárnapig, reggeltől késő estig a Dél- Alföld művészete lesz a fókuszban a Gyulai vár előtti téren, ahol a gazdag programban néptáncbemutatók, kézműves vásár, kiállítás, gyermekprogramok és népzene várják az érdeklődőket. A programot a Népművészeti Egyesülettel közösen valósítják meg a szervezők.

Július 3-án az egyik legismertebb Csehov-darabot a Sirályt tekinthetik meg a tószínpadon. Az egyéni hangulatú előadást a színészgárda (Oszvald Marika, Porogi Ádám, Trokán Nóra, Kaszás Gergő, László Zsolt, Mihályfi Balázs, Orosz Ákos) mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nemrég végzett Fehér Balázs Benő rendezése szavatolja.

Július 5-én Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabját nézhetik meg Alföldi Róbert főszereplésével, Znamenák István rendezésében. Molnár Ferenc 1929-es vígjátéka a társadalmi konvenciók színét és fonákját bemutató, elgondolkodtató darab. Az egyfelvonásos darab egyik különlegessége, hogy valós időben történik. Molnár Ferenc egyfelvonásosának főszerepe már több színész életművében bizonyult emlékezetes munkának. Ezúttal Alföldi Róbert mutatkozik be a személyzetét óraműként működtető machinátorként. Mellette színpadra lép többek között Szatory Dávid, Lénárdt Laura, Lugosi György, Parti Nóra és Mihályfi Balázs is.

2017. július 7-16. között rendezik meg a 13. nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahol a legjobb magyar Shakespeare előadások mellett külföldről is hívnak produkciókat, így látható lesz többek között szlovák, román, izraeli és határon túli magyar színházak produkció is. Az idei kiemelt külföldi Shakespeare előadás az izraeliLear király (The Bastard’s story). A produkció bemutatkozott már Szerbiában és Lengyelországban is, ahol 2016-ban a Valis Színházi Fesztiválon díjat is kapott. Az izraeli előadás egyik különlegessége, hogy a Shakespeare Fesztiválra most először sikerült izraeli társulatot meghívni, a másik, hogy az előadásban a színészek mellett a bábok is nagy hangsúlyt kapnak. A legjobb külföldi előadások mellett a kiemelkedő magyar Shakespeare produkciók is helyet kaptak a fesztivál programjában. Látható lesz a III. Richárd Zsótér Sándor rendezésében Balázs Zoltán főszereplésével, M/Ámor vagy amit akartok a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapatának előadásában a Tévedések Vígjátéka Bocsárdi László rendezésében a szatmárnémeti Harag György Társulatával, a Pinceszínház Hamlet előadása, melyet Horgas Ádám állított a színpadra és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója a Shakespeare, Sonnet 66 Kokan Mladenoovic rendezésében. Ezen kívül lesz idén is konferencia, filmvetítések, gasztronómia illetve sok más érdekes esemény várja a nézőket a tíz napos fesztiválon, amikor minden napra több eseményt is szervezünk.

A Shakespeare Fesztivál után tovább folytatódik a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiváljának színes programsorozata. Július 17-én délután a Kamaragalériában Simándy 100 címmel kiállítás nyílik Simándy József operaénekes munkásságából. Ez a tárlat elnyerte „Az év kiállítása 2016” kitüntető címet, amelyet a Múzeumok Majálisán adtak át. Az érdeklődőknek augusztus 13-ig lesz lehetőségük díjmentesen megtekinteni.

Este a várszínpadon nyolcadik alakalommal mutatják be a nagy népszerűségnek örvendő Irodalmi Humorfesztivált, ahol neves kortárs magyar írók olvassák fel egyenként az arra az alkalomra írt humoros írásaikat, amelyet kellemes jazz zene köt össze. Az idén is sikerült jó néhány nagy nevet elhívni a humor, a szatíra jeles képviselőiből. Így hallhatják Csider István Zoltán, Dragomán György, Fekete Vince, Garaczi László, Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Kiss Judit Ágnes, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Szil Ágnes, Vári Fábián László és Zalán Tibor írásait, a zenét a kitűnő zongorista Binder Károly szolgáltatja.

Július 18-án egy örök klasszikus, Paul Blake: Római vakáció című romantikus zenés produkcióját nézhetik meg az Orlai Produkció előadásában.  A klasszikus filmet mindenki jól ismeri Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével, most olyan művészek előadásában láthatják a romantikus történetet, mint Tenki Réka, Fekete Ernő, Hernádi Judit és Szikszai Rémusz.

Július 19-én a várszínpadon a komolyzenéé lesz a főszerep. A kis virtuózok Szauer Bianka, Sándor Zoltán, Kökény Tamás, Holozsai Eszter, Szüts Apor lépnek színpadra a Hegyvidéki Solti György Zenekar kíséretében. A koncerten Bolyky Zoltán vezényel.

A július 22-ei XXVI. Gyula Vár Jazz Fesztiválra elfogadta a meghívást a jazz világának egyik legkiemelkedőbb jazzdobosa, Jojo Mayer és a Nerve. A svájci Jojo Mayer egészen fiatal korában barátkozott össze a dobokkal, 18 évesen pedig a Monty Alexander formáció tagjaként az összes jelentősebb jazz-fesztivált bejárta. A kivételes tehetségű dobos aztán meglepő módon a drum ’n’ bass és a jungle vizeire evezett, a három, egymástól egészen távol álló műfajt pedig olyan mesterien vegyíti, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. A svájci dobzseni, Jojo Mayer Nerve nevű világszerte ünnepelt zenekarával érkezik Gyulára. A magyar jazz idősebb generációja közül gitáron kiemelkedik Babos Gyula, aki már az 1970-es években is ámulatba ejtette a magyar jazz- és rockzene rajongóit. Babos Gyula Makrokozmoszában egészen új konstelláció valósul meg, hiszen a Babos Projectek és a Ba-Lan-cE formációhoz képest az ünnepelt gitáros egészen más felállással lép Gyulán színpadára. A fesztiválon színpadra lép Vörös Janka és az e-Series is.  Az e-Series 2013-ban alakult az ország kiemelkedő fiatal fusion zenészeiből. Zenéjüket a jazzalapokra épülő modern hangzás határozza meg. A szokványos és meghökkentő stílusjegyek vegyítésével különleges hatást érnek el. Idén is fellép a fesztiválon a mindig nagyszerű koncertet adó Gyulai Big Band is. A 2017-es évben is színes, különleges koncertek szórakoztatják majd a jazzrajongókat.

A július 23-ai XII. Vár Blues Fesztiválon fellép Ian Siegal és a zenekara. Ian Siegal brit blues-énekes és gitáros. A kritikusok szerint zenéje a leghűbb lenyomata olyan művészek örökségének, mint Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Bo Diddley, Son House, Junior Kimbrough és Tom Waits. Ian Siegal mellett idén lesz egy másik külföldi formáció is, a The Dawn Brothers. Békéscsaba és környéke számos kiváló blues muzsikust adott hazánknak. Közéjük tartozik Borsodi László, aki 2005 táján alakította meg a Borsodi Blue nevű formációt. Most a legfrissebb formációval, a Borsodi Blues Collective-vel lép a színpadra a gyulai blues fesztiválon, hogy lendületes játékával elkápráztassa a közönséget.

A Gyulai Várszínház számára mindig is fontos volt, hogy a határon túli szerzők művei mellett a határon túli magyar színjátszást és színtársulatokat is bemutassa a közönségnek. Több határon túli színtársulattal is kapcsolatban állnak, többek között a Kárpátaljai Megyei Drámai Színházzal is. Idén a beregszászi társulatot kérték fel, akik már közel két évtizede minden nyáron fellépnek náluk, hogy az idén Zelei Miklós: Hubertusz című darabját mutassák be a várszínpadon július 24-én. Az 1956. november 4-ei, Magyarország elleni szovjet invázió hatvanadik évfordulójának előestéjén tartotta Zelei Miklós Hubertusz című drámájának ősbemutatóját a beregszászi társulat, így emlékezve az ellenállókra, s megmutatva a hazugságnak azokat a nyomorító lelki technikáit, amelyekkel az ellenállást az emberek szívében is, elméjében is meg akarták törni. Az előadás megidézi a rendszerváltás idejét, a változásra, az új világra készülő emberek vágyait és gyanútlanságát. Az előadást Berettyán Nándor állította színpadra.

Idén 50 éves a kultikus musical a HAIR. Egy korszak, egy életérzés, egy generáció kiáltványa volt. Minden idők talán legismertebb és legkultikusabb musicaljét tekinthetik meg a tószínpadon július 25-én és 26-án. A szinte mindenki által Milos Forman világhírű filmjéből ismert történet eredeti, Broadway változata elevenedik majd meg a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában.

A könnyedebb műfajok kedvelői július 31-én Kálmán Imre: A cigányprímás című operettjét tekinthetik meg az Operettvilág előadásában a tószínpadon. A főbb szerepekben: Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea, Sövegjártó Áron, Lóránt Enikő, Benkő Péter.

Ebben az évben is lesz felolvasó színház augusztus 1-én Jégtorta címmel. Ezt a fanyar humorú, zenés komédiát a húszéves Kovács-ikrek együtt írtak, és amelyet olyan kiváló színészek olvasnak fel mint, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Orosz Ákos és nemcsak szerepel, de a darab rendezője is Hegedűs d. Géza.

Az Arany évhez kapcsolódóan lesz egy egyedi látványvilágú mozgókiállítás augusztus 3-6-ig „Arany 200 busz” néven, amely versek, képek, különféle dokumentumok, manuális játékok és digitális eszközök, valamint relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait és költészetének máig ható jelentőségét.

A gyerekek augusztus 3-án a Békéscsabai Jókai Színház legfrissebb gyermek előadását, az Állat(i) mese című eltáncolt mesejátékot tekinthetik meg. A legkisebbek örömére természetesen idén is lesznek ingyenes bábelőadások a vár mellett.

Augusztus 6-án látható lesz a tószínpadon a Liliomfi. A Liliomfi XIX. századi drámatermésünknek egyik legtöbbet játszott, színpadról, filmről egyaránt ismert, népszerű darabja. Idén ifj. Vidnyánszky Attila különleges rendezésében tekinthetik meg a produkciót. Pörgős, vidám és optimista ez a Liliomfi, melynek a szövegét Vecsei H. Miklós dolgozta át, a zenéjét pedig Kovács Adrián jegyzi.

 

Augusztus 7-én a várszínpadon Udvaros Dorottya ad koncertet Majdnem valaki címmel. A dalokat Bereményi Géza írta. A koncerten Hrutka Róbert és zenekara működik közre. Udvaros Dorottya három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát Majdnem valaki címmel, a dalok szövegeit Bereményi Géza írta és ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát persze felváltotta napjaink világa.

Augusztus 9-én a tószínpadon  mutatják be Szabó Balázs (zeneszerző, zenész, bábművész, rendező) első rendezését az Apám ablakából az ég című produkciót. Az előadásban fontos szerepet kap a zene, a tánc, a film és a báb is, igazi összművészeti alkotás. Az előadásban közreműködik az Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, Makra Viktória bábművész, Bognár Szilvia és Szoboszlai Balázs szólóénekes. A különleges produkció igényes kikapcsolódást kínál minden szórakozni vágyó színházlátogatónak.

 

 

 

A jegyek megvásárolhatók június 1-től a Gyulai Várszínház jegypénztárában:
Cím: 5700 Gyula, Várkert (Kapusház). Tel: 66/362-501,
Nyitva tartás:
június 1-től június 28-ig de. 10.00-12.00, du. 15.00-18.00
június 29-től augusztus 13-ig de. 10.00-12.00, du. 15.00-21.00.

További programok »

FEL