Kevesebbet költenek szeszes italra a családosok

2022. június 21. 08:28 | behir.hu

A gyermekes háztartások körében a közlekedés, a ruházat és a lábbeli, valamint a szeszes italok kiadásai jobban csökkentek, mint az összes háztartás esetében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kiadványából.

– A hazai kiskereskedelmi forgalom összértéke tavaly megközelítette a 14,1 ezermilliárd forintot, naptárhatástól megtisztított volumene 3,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország számokban, 2021 című évkönyvében. 

Mint ismert, a szektor lendülete az idén is megmaradt: a január 4,1 és a februári 9,8 százalékos bővülés után márciusban kiugró, 16,2 százalékos volt az éves alapú növekmény, amelyből áprilisra is megmaradt 15,8 százalék. 

A háztartások fogyasztását tekintve a KSH 2020-as évkönyvében szereplő legfrissebb adat, az akkori mérés szerint az egy főre jutó havi kiadás reálértéken 2,3 százalékkal csökkent. A világjárvány, illetve az annak megfékezésére hozott intézkedések hatására vendéglátásra, közlekedésre és szórakozásra kevesebbet, élelmiszerekre, lakásfenntartásra, lakberendezésre és hírközlésre többet költöttünk, mint egy évvel korábban. 

Az alapvető szükségletek a kiadások 55 százalékát tették ki, közülük az élelmiszerekre fordított költések nőttek a legnagyobb mértékben (14 százalékkal).

A gyermekes háztartások körében a közlekedés, a ruházat és a lábbeli, valamint a szeszes italok kiadásai jobban csökkentek, mint az összes háztartás esetében, viszont az oktatás és a lakásfenntartás kiadásai nagyobb mértékben nőttek.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL