Kevés védőnő és sok csecsemő Békés megyében is

A koragyermekkori program része az az új típusú szűrés, amely szeptember 1-jén indult el a csecsemőknél. A szűrés célja, hogy a fejlődési rendellenességeket minél korábban ki tudják szűrni és minél gyorsabban tudjanak segíteni a kicsiknek, illetve a szülőknek.

Négyről hétre emelték a védőnői vizsgálatok számát a csecsemő születésétől egyéves korig. Ezenkívül speciális kérdőívek segítik a fejlődésbeli problémák felismerését. Nincs ez máshogy a 2,5 hónapos Simonnál sem, akit édesanyja rendszeres visz vizsgálatokra.

– Simon, amíg be nem töltötte az egy hónapot, addig a védőnő hetente eljött és ellenőrizte a súlyát, a méreteit, hogy hogy tudom etetni. Megbeszéltük mindig, hogy én mit látok, hogy hogyan változik, hogyan fejlődik. Már nyáron hallottunk róla, hogy megváltozik a rendszer és miután betöltötte az egy hónapot, havonta is lesznek szűrések – mondta el az édesanya, Zsíros Lilla.

A szakértők szerint egyelőre problémát okoz az, hogy bizonyos területeken nincs elég védőnő vagy olyan hely, ahol a szűréseket, esetleg a tanácsadói feladatot ellátják. Ilyen például Békéscsaba, Gyula és Orosháza.

– Halmozottan hátrányos helyzetben azok a védőnők vannak, ahol a körzetek a kétszázötvenes gondozotti létszámot tartalmazzák. Ha 30-40 gyermeknél azt a szűrési gyakoriságot meg kell duplázni, amivel eddig dolgoztak, ott biztos, hogy a tanácsadási időbe, a két órába nem fognak beleférni – fejtette ki Békés megye vezető védőnője, Kotroczóné Antal Terézia.

Arról, hogy mennyivel több védőnővel, tanácsadási idővel és gondozotti létszámmal jár majd az új típusú szűrési rendszer, még nincsenek pontos adatok. A felmérést jelenleg a szakfelügyelet végzi, friss információk november elején várhatóak.

 

 

Megosztás:

Címke: , ,