Kevés pályakezdő rendelkezik megtakarítással egy felmérés szerint

2023. augusztus 2. 07:26 | behir.hu

Kevés pályakezdő rendelkezik megtakarítással, és az idén jelentősen kevesebbet tesznek félre a fiatalok, mint tavaly - állapította meg a Work Force HR szolgáltató a megbízásából készült Pályakezdő Index reprezentatív kutatás alapján.

A kutatásról szóló keddi közleményében ismertették, hogy a 18-25 éves fiatalok többsége legfeljebb 100 000 forint félretett pénzzel rendelkezik, míg 17 százalékuk 100 és 200 ezer forint közé helyezi megtakarításainak összegét.

Elenyésző, mindössze 8 százalék volt azok száma, akik 200 ezer forintnál nagyobb összeggel rendelkeznek - írják a közleményben.
A válaszadók 45 százaléka kevesebbet tesz félre idén, mint tavaly, közülük 27 százaléknak jelentősen megcsappantak a megtakarításai, míg közel 18 százalék csupán kisebb változást érzékel pénzügyi tartalékaiban - ismertették.

Hozzátették, a megkérdezettek 22 százaléka változatlanul tud gyűjteni, viszont a pályakezdők 21 százaléka azt felelte, hogy csakúgy mint 2022-ben, idén sem képes félretenni.

A fiatalok 57 százaléka csökkentette kiadásait 2023-ban, kétharmaduk a szórakozásra szánt költségeket igyekszik lefaragni. Ezt követik azok, akik az élelmiszerre és ruházatra szánnak kevesebbet, majd azok, akik idén kevésbé költenek a vendéglátásban és visszavettek az utazásból. Ugyanakkor az egészségügyi kiadásokon nem szívesen spórolnak a fiatalok, a többség ezen a területen nem csökkentette kiadásait - részletezték.

A tájékoztatás szerint a nagyobb ráfordítást igénylő költéseket illetően a legtöbb fiatal autót szeretne vásárolni a következő 5 évben, ezt követik az utazási tervekre szánt kiadások. Sokan szeretnének ingatlant venni, valamint a családalapításra és esküvőre szánt költségekkel is kalkulálnak a húszas éveik végére.

A pályakezdők 41 százaléka otthon tartja megtakarítását, 38 százalékuk bankszámláján, 35 százalékuk pedig befekteti pénzét valamilyen formában, legyen az értékpapír, részvény, ékszer, gyűjtemény, vagy akár egy vállalkozás - írják a közleményben.

A kutatás a 18-25 évesek körében, 500 fős mintán, 2023 májusában készült.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL