Kétmilliárd forint értékű fejlesztésre pályázik Gyula

Ipari parkok és kerékpárkölcsönző létesítéséről és egy idősek otthonának felújításáról döntöttek.

Négy fejlesztési pályázat beadásáról döntött csütörtöki rendkívüli ülésén a gyulai képviselő-testület. A pályázatok összköltsége meghaladja a 2,5 milliárd forintot – írta az MTI.

Az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Gyula 1 milliárd 450 millió forintra pályázik ipari parkok, iparterületek létesítésére. A támogatás elnyerése esetén a város déli részén kezdenék meg egy új ipari park kiépítését. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester az ülésen elmondta: az önkormányzatot tizennégy vállalkozás kereste meg azzal, hogy betelepülne az ipari parkba. A város egyelőre az alapinfrastruktúrát és a közműveket építené ki, csarnokokat és egyéb új épületeket a későbbiekben létesítene – közölte. Görgényi Ernő reményét fejezte ki, hogy az M44-es gyorsforgalmi út elkészülte után a viharsarki városban nagyobb számban jelennek meg befektetők, akiknek ugyancsak a déli iparterületen tudnának helyet biztosítani.

Ugyancsak a TOP keretében, az úgynevezett zöldváros kialakítására a város 500 millió forintra pályázik. Ebből egyebek mellett felújítanának egy közterületi parkot, újraépítenék az Erkel Ferenc Gimnázium előtti gyalogos fahidat, napelemes rendszert építenének ki a gyulai várfürdőben, továbbá kialakítanának egy ötven kerékpárból álló, a budapestihez hasonló kerékpárkölcsönző-rendszert.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által belterületi utak és járdák felújítására kiírt pályázaton a város 29,2 millió forintot szeretne elnyerni, ebből két nagyobb úgynevezett gyűjtőút felújítását tervezik. A feladathoz a képviselő-testület 5,1 milliót saját forrásból, a 2016. évi költségvetés tartalékkeretéből finanszírozna. Ezen kívül az önkormányzat pályázik 19,75 millió forintra a helyi idősotthon felújítására. A pályázatot az NGM, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium írta ki. A beruházáshoz egymillió forintnyi önerőt a város biztosítana. Az ülésen jelen lévő tizenkét képviselő valamennyi pályázat benyújtását egyhangúlag támogatta.

 Emellett a képviselők döntöttek arról is, hogy 300 millió forintnyi fejlesztési hitelt vesznek fel a legjobb ajánlatot tevő OTP Banktól. Az összegből a város mintegy harminc telket alakítana ki és közművesítene. Az összeget legkésőbb 2022 végéig kell visszafizetni. A telkeket az önkormányzat a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) keretében kínálná fel családok számára. A hitelfelvételt a kormánynak még jóvá kell hagynia.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,