Kétezer diáknak munkalehetőség

2016. július 13. 14:00 | behir.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium ebben az évben 1,9 milliárd forinttal finanszírozta a Nyári Diákmunka programot. Békés megyében 134 millió forintból több mint kétezer diák szerezhet munkatapasztalatot.

 

Iszály Mercédesz gyerekkora óta óvónőnek készül. Ennek megfelelően választott akkor is, amikor nyári munkára jelentkezett és pár hétre elhelyezkedett a kétegyházi óvodában. Kora Bendita a polgármesteri hivatalban tölti a nyári szünetet, főként adminisztrációs feladatokban segít.

– Fontosnak tartottam, hogy nyári diákmunkát vállaljak, mert így új helyen kipróbálhatom magamat és tapasztalatot szerezhetek, amiből profitálhatok. A munkaügyön és a pénzügyön segítek be, legtöbbször számítógépen dolgozok vagy papírmunkát végzek – mondta Kora Bendita.

Kétegyházán eddig 28 diák vállalt munkát, de külön kérelemmel még hárman csatlakoznának a programhoz. A település polgármestere jó lehetőségnek tartja ezt a programot. Kalcsó Istvánné elmondta, minden jelentkezőnél megnézték, milyen iskolába jár, mi a végzettsége, mivel szeretne foglalkozni a jövőben és annak megfelelően osztottuk el a feladatokat.

Az önkormányzatok két hónapig foglalkoztathatják a diákokat teljes bérköltségtámogatással legfeljebb napi hat órában. A programban azok vehetnek részt, akik a 16. életévüket betöltötték, de 25. életévüket még nem és nyilvántartásba vetetik magukat közvetítést kérőként a járási hivatalok foglalkoztatási főosztályain – tudtuk meg Dr. Nagy Ágnestől, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetőjétől. A program iránt jelentkező igények érdekében a Békés Megyei Kormányhivatal további kilencmillió forint kiegészítő forrásban részesült, így további 200 fiatalt foglalkoztatnak majd. Összességében több mint kétezer diáknak adnak munkát – árulta el Gajda Róbert kormánymegbízott. Hozzátette: Békés megyében különösen fontos a program, nem csoda, hogy a megye mind a 75 település bekapcsolódott az augusztus 31-ig tartó lehetőségbe.

 

Ezek is érdekelhetik

FEL