Ezekre kell figyelni, ha diákmunkát vállal

2018. augusztus 5. 08:19 | behir

Több ezer diák dolgozik nyáron és keres pénzt nyaralásra, fesztiválbelépőre. Ám fontos, hogy a munkavállalás során a fiatalok is tisztában legyenek a foglalkoztatási szabályokkal, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket. Ebben számos diákszövetkezet tud segíteni.

A tapasztalatlan, fiatal munkavállalók bizonyos szempontból jóval kiszolgáltatottabbak, mint az idősebb, rutinosabb dolgozók - írja a Profit7. Nem csupán arról van szó, hogy még nincs megfelelő munkatapasztalatuk, hanem arról is, hogy a rövid foglalkoztatási idő miatt a vállalatok sem minden esetben ügyelnek a szabályszerű foglalkoztatásra – hívta fel a figyelmet Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, mindeközben tapasztalataik és korábbi felmérések is azt mutatják, hogy kevés diák van tisztában a jogaival. Nem tudják például, hogy mennyi pihenőidő jár nekik, hogyan kell adózniuk, mennyi a minimális fizetés összege, aminél nem kaphatnak kevesebbet, vagy éppen azt, hogy miért lehet érdemes diákszövetkezeten keresztül munkát vállalniuk. Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert a munkáltató csak akkor foglalkoztathatja a diákokat kedvezményes adózási kondíciókkal, ha diákszövetkezeten keresztül alkalmazza őket – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató. Közölte, a Prohuman és a Prodiák Diákszövetkezet tíz pontban foglalta össze, hogy mire kell leginkább figyelniük a diákoknak akkor, ha munkát vállalnak.

1. Válasszon megbízható iskolaszövetkezetet: nézzen utána annak, hogy a szövetkezet rendelkezik-e DiákÉSZ tagsággal, valamint tájékozódjon mások tapasztalatairól. Gyűjtsön információkat a kiválasztott diákszövetkezetről a weboldala, vagy a Facebook oldala alapján.

2. Így kell regisztrálni a kiválasztott iskolaszövetkezetnél: minden kitöltött dokumentumból kérjen másolatot, valamint információt arról is, hogy milyen összegű tagsági díjat vonnak le a fizetésből. Ha ezeket a kéréseket vonakodva teljesítik, joggal gyanakodhat, hogy nem megfelelő szövetkezetet választott.

3. Fontos tudni, hogy diákmunka esetén nem jogosult fizetett szabadságra, fizetett betegállományra vagy táppénzre és a fizetett ünnepre sem jár díjazás, kivéve, ha azon a napon is dolgozik.

4. Csak olyan munkát vállaljon el, amit biztosan el tud végezni, és van rá elegendő idő. Továbbá figyeljen arra is, hogy a munkakörbe tartozó feladatokat a munkáltató nem változtathatja meg lényegesen. Ha például beltéri könnyű fizikai munkára jelentkezett, a munkáltató nem teheti meg, hogy kültéren végeztet nehéz fizikai munkát.

5. A bér a szerződésben mindig bruttó összeget takar, amiből még 15 százalék adót vonnak le. A munkabérről írásos elszámolást kell kapni: ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult a bruttó bér, abból mennyit vont le a munkaadó, vagyis hogyan számolták a nettó, „készhez kapott” bért.

6. Mindig időben és munkára képes állapotban jelenen meg a munkahelyen. Ha valami mégis közbejön, mindig jelezze a kapcsolattartódnak, hogy nem, vagy később tud munkába menni.

7. Nagyon fontos, hogy mindig pontosan vezesse az iskolaszövetkezet által kapott jelenléti ívet, mert ez lesz a bérelszámolás alapja. A kitöltött és leigazolt jelenléti ívet az iskolaszövetkezet által megadott időpontig és formában juttassa el a számukra.

8. A bért minden esetben a szerződésedben szereplő időpontig kell megkapni, ha addig mégsem érkezik meg, azonnal jelezze a kapcsolattartónak.

9. Ha úgy érzi, hogy a munkaadó vagy a diákszövetkezet nem tisztességes, esetleg jogszabályt sért, jogorvoslatért az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez fordulhat.

10. Az iskolaszövetkezeti tagsági jogviszony automatikusan megszűnik, amikor a diákstátusz lejár. Ha a tavaszi félévre érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik, akkor október 31-ig, ha az őszi félévre, akkor pedig március 31-ig dolgozhat diákként. Teljesen mindegy, hogy az iskola mikor fejeződött be, vagy mikor szerezte meg a diplomát. Ha szeretné meghosszabbítani a lejáró tagságot, akkor be kell mutatni az újabb érvényes diákigazolványt, vagy iskolalátogatási igazolást.

 

További programok »

Itthon

Gyulán is létesült okos zebra a gyalogosok védelme érdekében

Újabb okos zebrával bővült Békés megye – Ezúttal Gyula központjában, a nagy forgalmú Béke sugárúton létesült egy kivilágított gyalogosátkelőhely. A kezdeményezéshez korábban Orosháza és Békéscsaba is csatlakozott. A Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatának elsődleges célja a közlekedésbiztonság, azon belül pedig a gyalogosok védelme.
06:56
FEL