Két útszakasz újul meg Szarvas és Gyomaendrőd térségében

2023. április 26. 18:42 | Vincze Attila

Összesen több mint 800 millió forintból újul meg két útszakasz Szarvas és Gyomaendrőd térségében, ezáltal jelentősen javul majd a települések megközelíthetősége. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok mindkét esetben a nyár folyamán fejeződnek be.

A napokban kezdődtek el a munkálatok a 4404-es jelzésű, Szarvast Orosházával összekötő út 2,9 km-es szakaszán, emellett a 4642-es számú, Gyomaendrőd - Nagyszénás - Szentes összekötő út 1,3 km-en hamarosan szintén megújul. A beruházásokkal kapcsolatos tájékoztatón a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója elmondta, hogy a felújítások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program maradvány forrásaiból zajlanak.

– Műszaki tartalmát tekintve a két felújítás azonos, javítjuk a leszakadt burkolatszéleket, szükség szerinti mennyiségben, teljes vastagságban pályaszerkezet cseréket végzünk, mind a két szakaszon kétrétegű erősítő aszfaltburkolatot építünk be, kétszer másfél méter széles padka kerül kialakításra, valamint tartós útburkolati jeleket festünk, illetve az úttartozékokat újakra cseréljük – számolt be a részletekről Cserkúti András.

Molnár Etele, Szarvas alpolgármestere arról beszélt, hogy a felújítás többek között azért is kiemelten fontos a város lakói számára, mert a térség egészségügyi ellátásáért elsősorban az orosházi kórház felel, így nem mindegy, hogy milyen körülmények között kell megtenni az odavezető utat.

– Ez az egyik legsűrűbben lakott része a Sirató és a Bezinai szőlő területének, így ez nagyon sokat jelent a helyiek számára, de természetesen a vállalkozásoknak is, és azoknak, akik éppen Orosházára járnak be dolgozni, az út minőségének javulása jelentősen biztonságosabbá teszi majd a közlekedést – szögezte le.

 

 

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere beszédében úgy fogalmazott, hogy a település megközelíthetőségének szempontjából minden ilyen és ehhez hasonló fejlesztés előrelépést jelent. 

– Gyomaendrőd közvetlen négysávos úttal nem rendelkezik, de a 44-es illetve a 4-es út elérése fontos számunkra, és ez a Kondoros irányába történő útjavítás a 44-es elérését teszi könnyebbé, és természetesen a település Szarvas felőli megközelítése is lényeges számunkra – magyarázta.

Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a gyorsforgalmi utak mellett a kormány évek óta nagy hangsúlyt fektet az alacsonyabb rendű szakaszok rendbetételére is.

– 2018 és 2021 között közel 118 km-nyi utat sikerült felújítani a választókerületben, ebből 73,6 km-t a Magyar Közút végzett el, a maradékot pedig az egyes önkormányzatok oldották meg, állami forrásból – fogalmazott.

A tervek szerint a Szarvast Orosházával összekötő út felújítása augusztus elejére készül el, míg a Gyomaendrőd - Nagyszénás - Szentes szakaszon július közepéig dolgoznak majd a kivitelezők.

 

Galéria

További programok »

FEL