Két ügyes hölgy Kunágota minden lakosát megajándékozta

2022. december 15. 17:41 | Vári Bianka

Még januárban szánta el magát két kunágotai hölgy, hogy idén karácsonykor a település minden lakóját megajándékozza. Csizmadia Sándorné és Boldog Zoltánné óvodás koruk óta jó barátok, így nem volt kérdés, hogy a meglepetést is közösen készítik el.

2640 darab horgolt csillag díszíti a Kunágota művelődési házának előkertjében található fákat, és a betlehemes installációt. A kézműves alkotásokat januárban kezdte el „gyártani” Csizmadia Sándorné, és Boldog Zoltánné. A két ügyes kezű asszony megbeszélte, hogy idén karácsonykor a település minden lakosának készít egy horgolt csillagot, és mivel a községet 2640-en lakják, a munkát már jó időben, januárban elkezdték.

– Úgy gondoltuk, hogy ezt a mennyiséget képesek vagyunk mi ketten meghorgolni, és a csillagokat fele-fele arányban készítettük közösen. A barátnőm egyénként sokkal nagyobb kézimunkás, mint én. Én csak szeretek horgolni, ő pedig tud is – mondta szerényen Boldog Zoltánné.

A próbaüzem januárban kezdődött, amikor kitalálták a formát, és felmérték, mennyi anyagra lesz szükség a cél eléréséhez. Az eredeti terv szerint a csillagokat egy füzérré alakították volna, és a község karácsonyfáját díszítették volna fel vele. A készítők azonban nem számoltak azzal, hogy nem lesz akkora fenyő, amelyen elférne a terjedelmes ajándék, így módosult a terv, és a karácsonyfa mellett a művelődési ház tujasorát, és a betlehemet is díszítik.

– Úgy gondoltuk, hogy bár ennek talán haszna nincs, de ha ránéznek az emberek, és örülnek vagy mosolyognak, ha a szívük egy kicsit megmelegszik, akkor elértük a célunkat. Jól csak a szívével lát az ember – összegzett az ajándékozó.

Bár maguk a készítők sem tudtak róla, a helyi művelődési ház vezetője kiszámolta, hogy a csillagok mintegy 23km hosszúságú fonalból készültek el, ami azt jelenti, hogy kétszer körbe lehetne vele keríteni Kunágotát.

FEL