Két napra a centerbe költözött a cirkusz és a színház

2017. március 13. 15:19 | Balázs Anett

Artistákkal telt meg a békéscsabai bevásárlóközpont a hétvégén. 2017 szeptemberétől akrobatának, légtornásznak, vagy akár bohócnak is tanulhatnak majd a békési megyeszékhelyen. 2016-tól a békéscsabai Színitanház a budapesti Baross Imre Artistakéző tagintézményeként működik tovább. A közösen tartott nyílt napon többek között artista, színész, jelmeztervező, valamint a háttérben dolgozó hang- és fénytechnikus diákok munkájára is fény derült.

2017. szeptemberétől kibővül a békéscsabai Színitanház képzése, így, az országban egyedülálló módon, a színész vagy éppen divattervező szakok mellett akár már artistának vagy éppen bűvésznek is tanulhatnak a fiatalok a békési megyeszékhelyen.

– A Színitanház  alapvetően színészészi, színházi és táncos és színházi háttérszakmák képzésével foglakozik. Az artistaképző eddig csak artistaképzéssel foglalkozott. Nekünk ez nagyon nagy lépés. Egyrészt azért, mert egy vidéki intézménnyel fuzionáltunk, másrészt azért, mert olyan szakmák kerültek be a képzési rendszerünkbe, amik körbeölelik az artista művészetet – fogalmazott Murainé Szakáts Ildikó, a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium igazgatója.

Amíg a színpadon egykori és jelenlegi jelmeztervező hallgatók alkotásai tűntek fel, addig a háttérben dolgozó, színház-technikusi szak diákjainak munkáját is megfigyelhették az érdeklődők, hiszen egy-egy produkció az ő tevékenységükkel válik teljessé.

– Három pilléren alapszik ez az oktatás. A két fő pillér a hang és a fény, a harmadik pedig a videotechnika. Ebben egy kicsit egyedülállóak vagyunk a szakmán belül, máshol ezzel még ilyen behatóan nem foglalkoznak, pedig ma már a vetítés, a led falak mind a shownak, mind a színháznak elemi részévé váltak – hangsúlyozta Vámos Zoltán, a Színház-technikusi szak szakmai vezetője.

A rendhagyó nyílt nap célja az volt, hogy minél több fiatal megismerje az eddigi és új képzéseket. Az érettségire épülő képzésekre a Színitanház honlapjáról letöltött jelentkezési lappal valamint önéletrajzzal lehet jelentkezni. Felvételi időpontja: 2017. május 31.

FEL