Két fiatal békési költő versei és a karitatív munka elismerése a Stégszínpadon

2024. május 8. 16:26 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Kedden este a Békéscsabai Irodalmi Esteket már a Csabagyöngye Kulturális Központ Stégszínpadán rendezték meg. Az eseményen két Békés vármegyei költő először mutatta be a verseit a nagyközönségnek a Szeretlek Békéscsaba Egyesület támogatásával.

A vésztői Sipos Attila kilenc éves kora óta foglalkozik versírással, és a Lélekbarlang című bemutatkozó verseskötetéből olvastak fel költeményeket a keddi irodalmi esten.

– A közösség, az összefogás ereje és egyéb hatások nagyon mélyen hatottak rám, ezeket is próbáltam kicsit visszaadni, illetve ami még nagyon foglalkoztat engem, az a társadalomkritika. Nagyon sok probléma és kihívás van, amivel egyedül nem mindenki tud szembenézni. Érdemes ezekkel foglalkozni, ezekre rámutatni – mondta el Sipos Attila.

A gyulai Ács Imre is most először mutatkozott be az rodalmi estek színpadán, ahová viccesebb és komoly témákat is boncolgató versekkel érkezett.

– Le tudjuk írni akár a fantáziánkat, akár az érzéseinket, akár azt, hogy mit éltünk át, mi történt velünk. A fantázia az pedig egy olyan csodálatos dolog, ami segít abban, hogy maradandót és egyedi alkossunk. Ez az, ami engem leginkább foglalkoztat: olyat alkotni, ami én vagyok, de ugyanakkor az embereket is megérinti – emelte ki Ács Imre író, költő és festőművész. 

A Békéscsabai Irodalmi Estek szervezője kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatal tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak.

– Rendkívül boldog vagyok, hogy két ilyen tehetséges, fiatal Békés vármegyei írót mutathatunk be. Mondtam nekik, hogy a mai naptól mindketten a Békéscsabai Irodalmi Estek családjához tartoznak és várom a műveiket – emelte ki Frankó Attila, a Békéscsabai Irodalmi Esteket szervező Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke.

A Szeretlek Békéscsaba Egyesület a magyar nyelv és irodalom megőrzése mellett számos karitatív kezdeményezést is felvállalt, így már több mint tíz éve szervez véradásokat. 

– Eddig összesen 1504 liter vér gyűlt össze az egyesület váradásain. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan kimagasló tevékenység, ami példaértékű és követendő. A Magyar Vöröskereszt gesztorgazdája a véradás szervezésnek, mi csak úgy tudunk eredményesek lenni, ha vannak ilyen segítőink – hangsúlyozta Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezetének vármegyei igazgatója.

A civil szervezet véradásszervezői tevékenységét a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete a kedd délután megrendezett eseményen is elismerte.

További programok »

FEL