Két és félmillió forint értékben csempészett cigarettát a román kamionos

2024. március 22. 12:45 | behir.hu

Jövedéki termék tartásával elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy román kamionossal szemben, aki jelentős mennyiségű és értékű román zárjegyes cigarettát akart a határon bejelentés és adózás nélkül átvinni.

A 36 éves férfi 2023. június 05-én az általa vezetett román honosságú gépjármű szerelvénnyel a Gyulai Határátkelőn jelentkezett belépésre Magyarország területére, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálatot teljesítő pénzügyőr járőrei ellenőrzés alá vonták. Az ellenőrzés alkalmával eljáró pénzügyőrök a gépjármű utasterében a fekhely alatt és annak hűtőjénél összesen 1156 doboz román zárjeggyel ellátott cigarettát találtak, melyek belföldi forgalmi értéke összesen 2.500.000.-Ft. A férfi a dohánytermékeket Romániában vásárolta annak érdekében, hogy azokat az Egyesült Királyságban értékesítse.

Azáltal azonban, hogy a Magyarországon adózatlan cigaretta birtokban tartását, és ezzel a belföldre szállítása folytán keletkező adófizetési kötelezettséget eltitkolta, az eljáró pénzügyőröket az adófizetési kötelezettség fennállásának tekintetében megtévesztette és a központi költségvetésnek közel 1.300.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott. Az adóhatóság elrendelte a lefoglalt jövedéki termékek megsemmisítését és elkobzását, a férfit pedig több mint 4.500.000.-Ft összegű jövedéki bírság megfizetésére kötelezte. A terhelt a jövedéki bírságot ezidáig nem fizette meg.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL