Készülnek a tervek az M44-es gyorsforgalmi út romániai bekötéséről

2022. március 4. 15:20 | Papp Ádám Sándor

Kovács József országgyűlési képviselő és Mokán István polgármester pénteken délelőtt Sarkadon, sajtótájékoztatón ismertette az M44-es gyorsforgalmi út határon túli fejlesztését.

– A fejlesztések terén Sarkad a virágkorát éli, az elmúlt években számos területen mintegy 10 milliárd forintból fejlődött a város – kezdte a tájékoztatót a település polgármestere. Mokán István arról beszélt, hogy számos utcát újítottak fel a közelmúltban, amely a jövőben is folytatódik. Fontosnak tartják a város megközelíthetőségét, példaként említette a Sarkad-Doboz közötti 2,3 kilométeres szakasz felújítását is. A város számára újabb mérföldkő lehet, hogy a tervek szerint Békéscsabától Nagyszalonta irányába, Sarkadon keresztül hosszabbítják meg az M44-es gyorsforgalmit utat. 

– Néhány hónappal ezelőtt indult el ez a folyamat. Ma már ott tartunk, hogy magyar-román nemzetközi szintű minisztériumi egyeztetés történik a nyomvonal meghatározásában. Nekünk magyaroknak két javaslatunk van a román minisztérium számára annak mentén, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabát elkerülve hol haladjon át az országhatáron. Mindkét verzió szerint az út a megyeszékhelyt északról elkerülve, Békés alatt, Doboz felett, Sarkad és Sarkadkeresztúr között húzódva éri el a határt. Azt gondolom, hogy ez a fejlesztés reálisan 5-10 éven belül megvalósulhat – emelte ki Mokán István.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a két tervezett nyomvonal mindkét esetben új határátkelő létrehozásával, Méhkerék fölött, valamint Kötegyán alatt kapcsolódhat be a román gyorsforgalmi útba. 

– Szemmel láthatóan fejlődésnek indult a sarkadi járás, folyamatosak az útfejlesztések és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez egy folyamat, amely a jövőben is folytatódik majd. Nagy öröm, hogy Magyarország és Románia folyamatosan egyeztet az összeköttetési lehetőségekről. A tervek szerint az ország keleti irányába meghosszabbítandó M44-es gyorsforgalmi út a határon túl bekapcsolódik majd az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útba. Az első nyomvonal verzió szerint a román oldalon 2 kilométer, a másik verzió szerint 7 kilométer hozzáépítés szükséges az összeköttetésbe, mindkét verzió alapján Magyarországon ez a hozzáépítés mintegy 43 kilométert jelent – ismertette Kovács József.

A politikusok arról is beszéltek, hogy az összekötés Nagyszalonta, Sarkad, a sarkadi-járás és Békés megye tőkevonzó képességét is növelheti, gazdaságilag mindkét fél számára nyereséges lehet a végtermék. Mokán István továbbá hozzátette: Sarkadon található az ország egyik legnagyobb ipari parkja, 1998-ban megszünt cukorgyárnak helyén jelenleg 165 hektáros ipari park található, amely a dél-alföldi régió legnagyobb tárolókapacitásával rendelkezik.

További programok »

Gazdaság

FEL