Szerda reggel a Békéscsabai Piac árusait kérdeztük, hogy milyen most a tavaszi felhozatal. Elsőként a palántások, csemetefások mondták el, hogy mi fogy a legjobban. Ami már megszokott: az eperpalánta ilyenkor nagyon kelendő, de már a paradicsomot is viszik. A paprika viszont a hideg miatt csak később kerül majd a vásárlók célkeresztjébe.
Közben már a virágárus nénik, bácsik is kipakoltak. Hol a nárciszok, hol a tulipánok színezik a kosarakat, de már a húsvét egyik legfontosabb dísze, a barka is kapható több helyen.
Rákanyarodva az élelmiszerekre, a „nyugdíjasok asztalainál” például sok-sok tojást lehet találni.
– Legalább 15 éve árulok itt, igyekszem minden szombaton és szerdán itt lenni és mindig friss tojást hozok – mesélte Murzsicz Györgyné. Érdekesség, hogy a hölgy kétszikű tojásokat is árul.
Murzsicz Györgyné, nyugdíjas árus; fotó: Bere Mátyás
Természetesen a sonka is fontos része a nyuszis ünnepkörnek, így jó, ha az is kerül az asztalokra.
– Mi már 16 éve készítjük kistermelőként a kolbászokat. Most legjobban a vastagkolbász és a sonka fogy. Emellett pedig minden mással igyekszünk kielégíteni a vevők igényét – mondta a mezőberényi Schäfer Ágnes kistermelő.
Csizmadia János kistermelő; fotó: Bere Mátyás
Természetesen a fűszerpaprika sem hiányozhat a magyar konyhából, még húsvétkor sem, de a sütemények fontos részét alkotó lekvár és méz sem. Csizmadia János elmondta, hogy a saját kis gazdaságukban megtermelt alapanyagokat dolgozzák fel és minden esetben törekednek a természetes és tisztán gyümölcsből előállított termékek készítésére, értékesítésére.