Kerékpárral is közlekedjen szabályosan az egyirányú utcákban!

2023. november 6. 16:00 | behir.hu

Békéscsabán sokan közlekednek kerékpárral a mindennapjaik során. A balesetek megelőzése szempontjából fontos tehát, hogy a biciklisek ismerjék és betartsák a közlekedési szabályokat.

Békéscsabán nagy a kerékpáros forgalom, ezért nagyon fontos, hogy a biciklisek tisztában legyenek a közlekedési szabályokkal. Az egyik fontos tudnivaló, hogy a kerékpáros csak akkor közlekedhet járdán, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan, mert például útfelbontás, vagy más fizikai akadály miatt nem lehet elmenni. Ilyenkor is csak legfeljebb 10 km/óra sebességgel lehet a járdán tekerni.

Balesetveszélyes helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a kerékpárosok egyirányú utcában a forgalommal szemben bicikliznek. Fontos tudni, hogy ezt csak akkor tehetik meg, ha a „Behajtani tilos” tábla alatt egy kiegészítő tábla ezt megengedi. Ha nincs ilyen, akkor a kerékpárosoknak is a forgalommal megegyező irányban kell közlekedniük.

Az egyik ilyen csomópont Békéscsabán, a Felső Körös sor - Degré utca és az Árpád sor – Degré utca kereszteződése. A Felső Körös soron és az ezzel párhuzamos Árpád utcán a Degré utcától egyirányú a forgalom. Ezekben az utcákban a kerekpárosoknak sem lehet szemben haladni forgalommal, mert ez nagyon balesetveszélyes, hiszen az autósok nem számítanak biciklisre a menetiránnyal ellentétesen.

Időnként előfordul, hogy a tiltó és az útirányt jelző táblák egyértelmű utasítását figyelmen kívül hagyják az erre biciklizők, ami nem egyszer balesetet, vagy veszélyes helyzetet teremt. Az Élővíz-csatorna folytatásában, az Árpád soron és Derkovits soron is hasonló esetek fordulnak elő, főként mióta elkezdődött a József Attila utcát a Deák utcával összekötő kishíd felújítása. A forgalomkorlátozás miatt több kerékpáros a járdán, vagy a forgalommal szemben biciklizik.

A rendőrség kéri a közlekedőket, köztük a kerékpárosokat, hogy tartsák be a szabályokat! Vigyázzanak magukra és legyenek tekintettel másokra azért, hogy minél kevesebb baleset történjen!

A felújítás miatt kialakult helyzetre tekintettel a rendőrök a következő időszakban kiemelten ellenőrzik majd a közlekedőket, köztük a bicikliseket ezeken az útszakaszokon.

Forrás: Békés VMRFK

Galéria

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL