Kerékpárral a városközponttól Fényesig

2019. április 27. 13:27 | Mikóczy Erika

Jól halad a városközpontot Fényessel összekötő kerékpárforgalmi útvonal kialakítása és korszerűsítése. A Lencsési-lakótelepen élők és az arra járók nap mint nap találkozhatnak az építkezés nyomaival, és van, ahol már befejeződött a munka.

Békéscsaba önkormányzata ennek a a kerékpárforgalmi útvonalnak a kialakítását és korszerűsítését  365 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósítja meg. A beruházással tovább bővül és minőségileg is javul a város kerékpárút-hálózata.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

– Békéscsaba kerékpáros-barát, és a kerékpárút-hálózat dinamikus fejlődésének köszönhetően ma már nagyobb biztonságban lehet biciklizni a városban. Jó látni, hogy egyre többen választják a környezetbarát közlekedésnek ezt a módját, amellyel ráadásul a saját egészségükért is sokat tesznek – fogalmazott dr. Ferenczi Attila tanácsnok.

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője elmondta, hogy a projekt keretében a Dózsa György úton a Kölcsey utcáig terjedő szakaszon a kerékpárút kiépítése megtörtént, az útburkolati jelek felfestése és a közlekedési jelzőtáblák elhelyezése ezt követően valósul meg.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Folyamatban van a Lencsési úti szakasz átépítése a Diófás utcától az Élővíz csatorna hídjáig, valaminta Lencsési úti ifjúsági tábor melletti, és a Magyar utca lakott területi szakaszán az egyesített gyalog- és kerékpárút építése. A Lencsési úton, a volt ifjúsági táborral párhuzamos szakaszon a nyílt árok helyett zárt csapadékvíz-csatorna épül, a Magyar utcában pedig a bal oldalon, a Borjúrét utcáig teljesen új zárt csapadékvíz-elvezető rendszert alakítanak ki.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

A projekt keretében hátra van még a 0135 számú külterületi útnak a Borjúrét utcától Fényesig terjedő szakaszán a kerékpáros nyom kijelölése, a Dózsa György úton a Kölcsey utca – Kastély utcai szakasz átépítése, a Corvin utcai szakasz átépítése a Bánát utcáig, onnan pedig kisebb felújítása, valamint a Lencsési úti szakasz kisebb felújítása a Diófás utcáig. A munka befejezéseként pedig a teljes kerékpáros útvonalon megújulnak majd a közlekedési táblák és burkolati jelek.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

A kerékpárforgalmi útvonal kialakításával párhuzamosan történik a Dózsa György úti és Corvin utcai átépítendő kerékpárút-szakasz alatti csapadékvíz-csatorna javítása, és a rácsos folyóka beépítése.

A kivitelezőknek (Swietelsky Magyarország Kft. konzorciumvezető, Forgút Bt. konzorciumi tag) a kerékpárforgalmi létesítményeket és korszerűsítéseket idén szeptember 30-áig kell befejezniük.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

További programok »

FEL