Kerekes Attila: Gyerekként éltem át ötvenhatot

A múltidézés zenés irodalmi összeállítással indult.

 

A Polgárok Békéscsabáért Egyesület a Mi ’56-unk! című emlékműsorral és dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő visszaemlékezésével tisztelegett pénteken este azoknak a hősöknek az emléke előtt, akik életüket és vérüket áldozták a haza szabadságáért.

A Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében dr. Kovács László, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. A Polgárok Békéscsabáért Egyesület polgári körként jött létre évekkel ezelőtt egy baráti társaságból, mert nagyon fontosnak tartották, hogy Békéscsabán a polgári gondolkodást erősítsék.

–  Ennek egyik legfontosabb eredménye a Trianon emlékmű létrehozása volt. Úgy gondoljuk, ma is kiemelt fontosságú, hogy az emberek polgári módon gondolkodjanak a hazájukról. Az ország életében meghatározó jelentőségű volt az október másodikai népszavazás. A megemlékezésre meghívtuk azokat az aktivistákat, akik segítettek ennek lebonyolításában – tudtuk meg dr. Kovács Lászlótól.

A múltidézés a „Holtig a hűségtől nem szabadulsz!” című zenés irodalmi összeállítással indult, Tomanek Gábor, Nagy Erika és Vadász Gábor színművészek közreműködésével. Ezután dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő idézte fel, ő hogyan élte meg gyerekként a forradalom napjait.

– Az 1956-os forradalom mély nyomokat hagyott bennem. Az első nagy megdöbbenésem akkor volt, amikor 1956. október 27-én, a Kossuth téren olyan nagy tömeg gyűlt össze, amilyen talán azóta soha. Ahogy odaértem, hallottam, hogy mindenki azt kiabálja: ruszkik haza, ruszkik haza! Nemsokára megállt egy autó, kiszálltak belőle sírással küszködő emberek és a Kossuth szoborhoz mentek. A bemondó rájuk mutatva azt mondta: most hoztuk őket a gyulai börtönből. Később fellépett a Kossuth szobor talpazatára Muzsnai Gyula akkori rendőrparancsnok, aki bejelentette, hogy a forradalom oldalán állnak – mondta dr. Kerekes Attila, aki hozzátette azt is, hogy másnap a színház előtt egy kitűnő szónokot hallott. Mint kiderült Fekete Pál volt a szónok, akinek a beszéde akkor is megérintette a békéscsabai embereket.

A Polgárok Békéscsabáért Egyesület által szervezett program baráti beszélgetéssel zárult, ahol arról is szó esett, milyen további megemlékezéseken lesznek ott a napokban csoportosan vagy egyénileg.

Megosztás:

Címke: , , , , ,