Kerekasztal beszélgetésnek adott otthont az MCC békéscsabai központja

2021. október 21. 13:01 | Erdei-Kovács Zsolt

Egy korszak vége - Merre tart Németország Merkel után? címmel nyilvános kerekasztal beszélgetésnek adott otthont a Mathias Corvinus Collégium békéscsabai központja. Az eseményen prof. dr. Holm Putzke, a Passaui Egyetem professzora, az MCC vendégoktatója és Erdei Krisztián az MCC kommunikációs igazgatója vett részt.

A szerda esti kerekasztal beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogyan alakultak a németországi választások, illetve arra, hogy éppen most milyen a német politikai helyzet, valamint, hogy merre tart Európa és az európai politika, mi pedig annak jártunk utána, hogy mit érdemes tudni a fent nevezett szervezetről, milyen céllal jött létre és milyen tevékenységek fűzhetők a nevéhez.

Erdei Krisztián kommunikációs igazgató kérdésünkre kifejtette, hogy a Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye. Negyed évszázaddal ezelőtt, 1996-ban jött létre, célja a magyar tehetségek felkarolása, gondozása és képzése. Az általános iskolától kezdve, pontosabban már tízéves kortól foglalkoznak fiatalokkal, de a középiskolásokra és az egyetemistákra is figyelemmel vannak, sőt a diploma megszerzése után is van olyan lehetőség, amit tehetséges fiatal felnőtteknek nyújtanak.

Tehetséggondozó tevékenységüket közcélúan, díjtalanul végzik. Összesen 14 magyarországi helyszínen, köztük Békéscsabán működnek, ezen kívül 9 határon túli irodájuk van. Ezzel összefüggésben azt tűzték ki célul, hogy 35 településen legyenek jelen a régióban.

 

Erdei Krisztián kommunikációs igazgató

 

A Mathias Corvinus Collegium tudásközpontként is említhető: képzései mellett mobilitási programokat működtet, széleskörű ösztöndíjprogramokat biztosít a fiataloknak, könyveket ad ki, tudományos írásokat jelentet meg, nemzetközi és hazai konferenciákat, vitafórumokat szervez, a demokratikus párbeszéd előmozdításában, a kulturált közéleti viták alakításában vállal szerepet. Az MCC a nemzetért és a szűkebb közösségükért tenni akaró, lelkes fiataloknak ad lehetőséget arra, hogy képességeiket kibontakoztassák, a legkitűnőbb hazai és külföldi oktatóktól tanulhassanak, mindezt térítésmentesen, földrajzi és anyagi helyzettől függetlenül.

Békéscsabán az általános iskolák felső tagozatos diákjait és középiskolásokat képeznek úgynevezett e-learning formában. Meghatározóak számukra a közösségépítő programok, ilyen például a felvezetőben már említett szerdai esemény. Az ilyen jellegű rendezvényeket azért szervezik, hogy az MCC szellemiségét, az itt tevékenykedők gondolkodását és az oktatóikat jobban meg lehessen ismerni.

– Nagyon jó magyar előadóink, kutatóink, oktatóink vannak, emellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy neves külföldi, a nemzetközi térből érkező szakemberek is megjelenjenek – emelte ki a kommunikációs igazgató.

 

Mittag Mónika békéscsabai képviseletvezető

 

– Nagyon fontos az, hogy a Békés megyében élő fiatalok megtalálják azt a területet, amely érdekli őket – fogalmazott Mittag Mónika. A békéscsabai kirendeltségvezető hozzátette, elsősorban az általános iskolásoknak biztosítanak lehetőséget arra, hogy kibontakoztassák a tehetségüket, amely leginkább a társadalomtudományokban való elmélyülést jelenti. A közgazdaságtantól kezdve a nemzetközi kapcsolatokon át a politikatudományig sok minden terítékre kerül, amelyből ők választhatják ki, hogy mi az, ami a leginkább foglalkoztatja őket – avatott be bennünket, hozzátéve: segítenek a továbbtanulásban és abban is, hogy megtalálják azt, amiben igazán kiteljesedhetnek.

A Mathias Corvinus Collegium programjairól, eseményeiről, rendezvényeiről mi is igyekszünk beszámolni, de a saját honlapjukon is megtalálhatóak a lényegi információk.

További programok »

FEL