Kepes András nőnapozott Csabán

2021. június 25. 12:20 | Such Tamás

Nőnap lesz? – tette fel a kérdést Kepes András csütörtök kora este, amikor belépett a Csabagyöngye Panoráma termében, és meglátta a rá várakozó 122 hölgyet. Kepessel együtt kábé öt férfi volt jelen.

Kepes András, a népszerű rádiós-televíziós, író stb. zseniálisan mutatta be, hogy miképp lehet a semmiből, azaz a hétköznapi dolgokból egy jó másfélórás, a figyelmet végig leláncoló, finom humorral és öniróniával teletűzdelt műsort prezentálni. Persze a semmi, azért annyira nem semmi, ugyanis az utóbbi 40 év szuperinterjúi körülményeit elevenítette fel.

Csodálatosan asszociálva kötötte össze a témákat. Például szóba került a szerda esti focimeccs egyik legdramatikusabb képe. „Látták azt a pillanatot, amikor „Marco Rossi a keblére ölelte a meccs végén, a könnyekkel küszködő Schönt?” – kérdezte; mire vagy 20 nő: „Schäfert!” „Ja, igen!”.

Majd néhány perccel később egy korai, Psota Irénnel készült interjúról beszélt, amikor is a színésznő „pokróc” viselkedése miatt majdnem ő sírta el magát. A két-három igen-nem-es válaszát követően Psota feltette a kérdést a fiatal, megszeppent Kepesnek: „Na, csináljak magának egy jó interjút?”. És onnantól kezdve ragyogott, sztorizott, kacagott a díva.

Hozzáfűzte, sosem tőlünk függ egy jó beszélgetés végkimenetele, hanem az interjúalanytól.

 

Kepes András – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Minden bizonnyal a legvagányabb korszaka a rendszerváltás előtti 10 év volt. Amikor is a Magyar Televízió már kezdett megnyílni – részben Kepes hatására – a nyugat-európai sztárokkal készült beszélgetésekre. Ehhez azonban többször is repülőre ült egy ministábbal.

Elmesélte, hogy a tengeren túli túrákon nem egyszer az egy főre jutó napi díjból ketten-hárman kuporogtak. Így például New Yorkban taxi helyett busszal jutottak el A-ból Zsé-be. Nem beszélve arról, hogy a nyolcvanas években egy kamera vagy ötször nehezebb volt, mint manapság.

Többek között megismerhettük az esendő, de hihetetlenül leleményes Kepest. A tévés számtalan esetben a nyelvismereteire támaszkodva csapta be egy kegyes ügy érdekében a szállodaportásokat, hogy közelebb kerülhessen a leendő riportalanyaihoz.

Továbbá azt is megvallotta, hogy nagyon sokszor a hírességet a feleségén keresztül tudta behálózni. Ilyen volt a Gabriel García Márquezzel való találkozása is. Mi több, akkor először Kolumbia kulturális miniszterének a feleségénél vetette be különös charme-ját. S mivel a nők jó kapcsolatban álltak egymással, így hamarosan a Száz év magány szerzőjével készített beszélgetést láthatták a magyar nézők a Stúdió 82 című műsorban.

Egyszer lehetősége nyílt arra is, hogy Woody Allennel találkozhasson Manhattanben.  Akkor is a művész asszisztensnőjével vette fel a kapcsolatot. Az interjú-randevú egy rakás nehézségbe ütközött.

„Már majdnem jártunk, annyit beszélgettünk” – fűzte hozzá.


***

Az est az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. a „Munka, család, egyensúly…” című, EFOP projekt keretében zajlott.

További programok »

FEL