Katonai puccskísérlet zajlik Törökországban

2016. július 15. 22:07 | behir.hu

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe. Isztambulban mindkét Boszporusz-hidat lezárták. A török hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat. Törökország teljes területén kijárási tilalmat rendeltek el.

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe – jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök. A török állami televízió szerint kijárási tilalmat rendeltek el az ország teljes területén.

 

Lezárták a Boszporusz-hidakat

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint korábban mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók lepték el az átkelőkre vezető utakat.

proxy (1)

Fotó: twitter

Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

Túszokat ejtettek a katonai főparancsnokságon

A török NTV tévécsatorna riportere arról számolt be, hogy a török katonai főparancsnokságon túszokat ejtettek a puccsisták, a CNN Türk tévé szerint köztük van a vezérkari főnök is.

A kormányközeli Anatolia hírügynökség “hitelt érdemlő forrásokra” hivatkozva jelentette: a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja, amely – mint a jelentés fogalmaz – “felkelést kísérelt meg”.

Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számoltak be a tudósítók.

CnbxyucWYAAmHaI

Fotó: twitter

A CNN Türk televízió szerint Recep Tayyip Erdogan államfő “biztonságban van”. Az elnöki hivatal forrásaira hivatkozva a Gardian brit lap szerint Erdogan azt mondta: “a török demokrácia elleni támadásról van szó. A hadseregen belül egy csoport megpróbálta megdönteni a demokratikusan megválasztott kormányt”.

Hivatalosan is bejelentették a hatalomátvételt

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

Fotó: twitter

Fotó: twitter

Binali Yildirim török kormányfő péntek este közölte: katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog. A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy “megtegyék azt, ami szükséges”. Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: “a parancsnoki láncon kívül” hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim hangsúlyozta: “a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

Binali Yildirim miniszterelnök később a Hurriyet Daily News című lap internetes honlapjának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: “erőink az erővel szemben erőt alkalmaznak majd”.

A tájékoztatási eszközök szerint a puccsista katonák nyilatkozatot juttattak el e-mailben a törökországi médiaszerveknek, s abban jelezték, hogy a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. A híradások megállapítják, hogy ennek az üzenetnek a hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

Erdogan “biztonságban van”

Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom – jelentette ki egy elnökségi forrás, hozzátéve, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására. Megerősítették azt is, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van. Az MSNBC meg nem erősített híre szerint Erdogan menedékjogot kért Németországtól.

Megszólalt az államfő

Recep Tayyip Erdogan szombatra virradóra biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Erdogan a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.

A lakosságot biztosította arról, hogy egyelőre még ő az ország elnöke, és felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre. Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy ez az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Erdogan azt mondta, visszatérőben van a fővárosba, Ankarába.

Még nem tudni, hogy sikeres-e a puccs – vélik a szakértők

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1-en kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több jelenség is gyengítette az államot és vezetését; példaként említette a számos terrortámadást Törökország területén, valamint azt a feszültséget, amit Recep Tagip Erdogan elnök hatalmának koncentrációja okozott a hadsereg erejének gyengítése révén.

Forrás:hirado.hu

FEL