Hőség: Csábítóak, de veszélyesek is lehetnek a szökőkutak

Tovább fokozódik a kánikula ezen a héten. Az országos tisztifőorvos kedd este másodfokú hőségriasztást rendelt el. A tartósan magas hőmérséklet ellen sokan, sokféleképpen igyekeznek megoldást találni.

 

 

A tartósan magas hőmérséklet az egészséges szervezetet is rendkívüli igénybevételnek teszi ki, nemhogy az idősebbekét.  Az egyik békéscsabai idősek otthona kiemelt figyelmet fordít a lakók megfelelő folyadékpótlására és a klimatizált helyek megteremtésére.

– Több helyiségünk klimatizált, ahol folyamatosan biztosítjuk a 24 fokos hőmérsékletet. Ezt lehet használni napközben, a foglalkozásokat is itt tartjuk meg, valamint figyelünk a szellőztetésre, csak kora reggel, valamint késő este szellőztetünk, napközben becsukunk mindent, hogy ne jöjjön be a meleg – mondta el a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának intézményvezetője, Such Tamara.

Az intézményvezető hozzátette: egész nap hűtött italokkal segítenek az otthon lakóinak. A város másik pontján a forróság miatt sokakat csábít a szökőkutak hűsítő vize, azonban ezekben szigorúan tilos fürdeni. A város több pontján ezt táblával is jelzik.

 

Fotó: Tóth Áron

 

A szökőkutak vize porral vagy állati ürülékkel is szennyeződhet. A nagy melegben gyakran láthatunk (akár napközben is) vízben lubickoló madarakat. A szökőkutak éjszakai „életéről” azonban a szakembereknek is kevesebb információjuk van.

– Semmiképpen ne fürödjenek a szökőkutakban, azokban ugyanis nem fürdővíz minőségű víz van. A minőségét sem az üzemeltető, sem a hatóságok nem ellenőrzik, így igazából egy ismeretlen vízminőséggel állunk szemben. Szökőkutakat látványelemnek tervezték, szemünket gyönyörködteti, a levegőt hűti, mi magunk ne fürödjünk meg benne! – tanácsolta a BéMKH Népegészségügyi Főosztály fősoztályvezető-helyettese, Dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella.

A hagyományos szökőkutak mellett meg kell említeni az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő interaktív szökőkutakat is. Ezek kialakítása és üzemeltetése más módon történik, így ezek kevésbé kockázatosak.

Megosztás:

Címke: , , ,