Másodfokú hőségriasztás országszerte – sokan az árnyékban keresik a menedéket

2019. augusztus 12. 17:32 | Szendi Rita

A múlt hétvégén megérkezett az idei nyár eddigi legerősebb hőhulláma, amely hétfőn tetőzött. Az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte több helyre adott ki másodfokú riasztást, így Békés megyére is. Békéscsabán volt olyan hely, ahol 38 fokos csúcshőmérsékletet is mértek.

– Ha nem muszáj, akkor az emberek inkább nem mozdulnak ki otthonról ebben a melegben, ám ha mégis menniük kell valahová, sokan az árnyékos helyeket választják pihenőhelyként.  11 és 15 óra között érdemes otthon maradni vagy árnyékba húzódni, a napsütés ugyanis ilyenkor a legerősebb. Ha a hőmérséklet magas és tartósan a szabadban tartózkodunk, akkor különböző egészségkárosodások jöhetnek létre. Ilyen a hőkollapszus, a hőguta, a napszúrás, illetve a kiszáradás – fejtette ki dr. Sonkoly Iván.

Minél többet vagyunk a tűző napon és minél inkább kiszárad a szervezetünk, annál súlyosabb tünetek jelentkezhetnek – tette hozzá a háziorvos. A szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyiben napon tartózkodunk, viseljünk kalapot, sapkát és lengébb ruházatot, védjük bőrünket fényvédő szerekkel, illetve figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Az előrejelzés szerint a következő napokban mérséklődik a hőség, szerdán ugyanis hidegfront érkezik a térségbe.

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL