Nagy István: Július 22-ig lehet pályázni kisebb állattartó telepek fejlesztésére

2021. június 1. 16:28 | behir.hu

Az agrárminiszter Kondoroson jelentette be, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg 30 milliárd forint.

 

Nagy István agrárminiszter az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat Békés megyei támogatói okiratait adta át kedden Kondoroson. A helyszínen elmondta: pályázati lehetőség nyílik állattartásra szolgáló épületek kialakítására és korszerűsítésére, továbbá gépbeszerzésre is.

– A baromfi- és sertéstartó telepek maximum 100 millió, a szarvasmarhatartók 50 millió, a juh, kecske és egyéb állattartó kis gazdaságok 20 millió forintra pályázhatnak – emelte ki a tárcavezető. Mint mondta, hétfőn jelent meg a külterületi helyi közutak fejlesztését támogató felhívás is 50 milliárd forintos keretösszeggel. Az érintettek maximum 300 millió forintra pályázhatnak 95 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Nagy István úgy fogalmazott, hogy az agrárium stratégiai ágazat lett, amely a következő hét évben 4265 milliárd forintos támogatáshoz jut majd – háromszor annyihoz, mint a megelőző uniós keretköltségvetési időszakban.

– A gazdálkodóknak 2022-ben 951 milliárd forint jut a parlament előtt lévő költségvetési javaslat szerint, ami csaknem 40 milliárddal több az idei forrásnál. Jövőre bő 31 milliárd forinttal több forrás áll majd rendelkezésre a vidékfejlesztési és halászati programok végrehajtására, és az idei összeg másfélszeresére emelik az agrárkár-enyhítési keretet - fejtette ki a miniszter. Kiemelte, hogy az uniós források nemzeti társfinanszírozási mértékét az eddigi 17,5 százalékról a maximális 80 százalékra bővítik, így egy év alatt annyi támogatást tudnak kifizetni, mint korábban a hétéves időszakban.

A tárcavezető hozzátette, hogy az unióval most is tárgyalnak a források felhasználásáról. Mint mondta: az álláspontok még nagyon messze vannak egymástól.

– A gazdák rendkívüli időszakban álltak helyt, akiknek a koronavírus-járvány mellett a sertéspestissel, a madárinfluenzával és a vásárlói pánikkal is meg kellett küzdeniük, mégis hittek a jövőben és a fejlesztésre koncentráltak – fogalmazott a miniszter.

Az állattartó telepek rekonstrukciójára kiírt pályázaton Békés megyében 32 kedvezményezettnek több mint 21,7 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Országosan eddig 540 esetben 229,6 milliárd forint összegben született támogatói döntés. A pályázat keretösszegét a nagy igényre való tekintettel 50-ről 260 milliárdra emelték. A Vidékfejlesztési programban Békésben eddig 758 beruházási pályázatot támogattak 52 milliárd forint összegben.

– Békés megye és Magyarország jövőjét az agrárium jelenti. Agrárium nélkül nincs vidék, vidék nélkül nincs Magyarország – mondta el Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben sikerült felgyorsítani a "gazdává válás folyamatát", ezt a kamarán átfutó földátruházási szerződések számán is látták.

Herczeg Tamás a térség országgyűlési képviselője kifejtette: Békés megyében mintegy 470 ezer, átlagosan 30 aranykorona értékű földön gazdálkodnak a termelők. A megye GDP-jének 18 százaléka származik az agráriumból, ami a rendszerváltáskori 25 százalékhoz képest csökkent, de az országos 5 százalék alatti átlaghoz képest kiemelkedő. Hozzátette, hogy a megyében sikerült megállítani a sertések számának csökkenését; a baromfi- és szarvasmarha ágazatban pedig némi emelkedés is megfigyelhető.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere elmondta, hogy a városban 650 őstermelő él, akik a teljes iparűzési adóbevétel egyharmadát adják. Uniós támogatásból egy 550 négyzetméteres zöldség- és hűtőházat építettek és új termelői piacot alakítottak ki a településen.

Forrás: MTI

További programok »

FEL