Jövőre újra felméri a hazai agráriumot a statisztikai hivatal

2019. szeptember 30. 09:10 | behir

2020 nyarán ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal. A tízévenként elvégzett Agrárcenzus célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a magyar mezőgazdaságról és a szektorban bekövetkező változásokról.

 Az adatfelvétel az árutermelő gazdaságok mezőgazdasági tevékenységét méri fel, és két szakaszban kerül végrehajtásra. A kapott adatok mind a gazdálkodók, a gazdasági, állami, civil szervezetek, mind pedig az Európai Unió intézményei számára fontos információs bázist képeznek a következő évek döntéseihez – írja közleményében a KSH.

A jövő évi Agrárcenzus tekintetében is kijelenthető, hogy a pontos adatszolgáltatás kiemelten fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos jövőbeni döntések jó minőségű adatokon alapuljanak. Az Agrárcenzus 2020 adatszolgáltatói körének kijelölése különböző adminisztratív adatbázisokban elérhető információk alapján történik, így a korábbiaknál kevesebb adatszolgáltatót érint. Ezzel a KSH célja az adatszolgáltatói terhek csökkentése.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja. Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy a 2020. évi Agrárcenzus előzetes adatait már 2020 őszén megjelentesse a Statisztikai Hivatal. A végleges és részletes – bizonyos mutatók esetén településszintű – adatok előreláthatólag 2021 végén lesznek elérhetőek a KSH honlapján. A felmérés a tervek szerint összesen mintegy 750 ezer címet érint. Az összeírás teljesen papírmentes lesz, az online kitöltés mellett az összeírók is elektronikus eszközökkel végzik majd a munkájukat.

További információ az Agrárcenzus 2020 mezőgazdasági összeírásról a KSH oldalán olvashatnak bővebben.

További programok »

FEL