Jövőre ötvenmillió forint jut az újraélesztés iskolai oktatására

2019. október 15. 15:06 | behir.hu

Magyarországon – a mentőszolgálatnak köszönhetően – van már hagyománya a laikus életmentésnek, ezért indítják el a 7. évfolyamos diákoknak az újraélesztés oktatását. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.
 
Horváth Ildikó az újraélesztés világnapjához, október 16-ához kapcsolódó sajtótájékoztatón, egy XII. kerületi általános iskolában azt mondta, ebből a pénzből a 7. évfolyamos diákoknak lesz lehetőségük arra, hogy elsajátítsák az újraélesztés technikáit az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével. Hozzátette, a laikus életmentés, az újraélesztés tanulható, és egy felsős diák már rendelkezik kellő fizikai erővel, bátorsággal és fegyelmezettséggel ahhoz, hogy adott esetben segíteni tudjon egy másik emberen.

Az államtitkár azt mondta, Magyarországon – a mentőszolgálatnak köszönhetően – van már hagyománya a laikus életmentésnek, és fontos, hogy ez a program támogatást kapjon. Ezért indítják el a 7. évfolyamos diákoknak az újraélesztés oktatását. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta, a mentőszolgálat évente nyolcezer esetben találkozik közterületi újraélesztéssel, és a különböző programoknak köszönhetően az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma. Kiemelte, percenként tíz százalékkal csökken annak az esélye, hogy a bajba jutott túlélje a rosszullétet. A főigazgató beszélt a két éve működő, az életmentést segítő Szív City nevű mobilapplikációról, és a nyitott mentőállomások projekt keretében útjára indított Hősképzés programjukról, amelynek keretében szintén el lehet sajátítani az újraélesztést.

A világnap alkalmából szerdán 136 mentőállomás lesz nyitva a civilek előtt, ezeken a helyeken az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a mentők munkájába – közölte. Bernyák Adrienn, a Zugligeti Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki a program elindítása miatt, mondván, egy fontos ismeretet sajátíthatnak el a tanulók.

 

forrás: MTI

További programok »

Oktatás

Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes – komolyzenei előadás a Kazinczyban

A Filharmónia Magyarország zenei programjának célja a klasszikus és kortárs zene fókuszba helyezése a különböző korosztályok életében. Hétfő délelőtt a szervezet képviseletében Soós Emőke és Lovas Gábor, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház két művésze látogatott el a Kazinczy Ferenc Általános Iskolába.
2023. március 27. 13:23
FEL