30 mellkaskompresszió, 2 befújás - Újraélesztési világnap a mentőállomáson

2019. október 16. 16:44 | Sipos Gábor

A középiskolás fiatalokat és a betérőket oktatták az újraélesztés technikáira a békéscsabai mentőállomáson. 2013 óta október 16-a az újraélesztés világnapja.

A mentők megérkezéséig életmentő lehet, ha szükség esetén valaki mesterséges légzést és mellkaskompressziót végez. A békéscsabai mentőállomáson szerda délelőtt 9 órától bárkinek lehetősége volt megtanulni és kipróbálni az újraélesztést: rövid magyarázat után életmentő tudást lehetett elsajátítani.

– Ha a beteg nem reagál a környezetére és nem tapasztalható légzés, érdemes elkezdeni az újraélesztést – mondta el Kárász László. – Ha nem reagál, akkor hangosan segítségért kell kiabálni, majd ezt követően az átjárható légutak megteremtését végezzük el: a beteg fejét hátraszegjük és egészen az arcához közel hajolunk, majd a tekintetünkkel a mellkasát figyeljük és nézzük azt, hogy tíz másodperc alatt van-e legalább kettő normális légvétel. A normális légvétel azt jelenti, hogy nem túl zajos, nem erőlködő és teljesen jól látható a mellkasi kitérés – magyarázta a megyei vezető mentőtiszt.

Ha a keringés nem elégséges, a segítséghívást követően érdemes elkezdeni az újraélesztést. 30 mellkaskompresszió után 2 szájon át befújást kell elvégezni. A Szeberény Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium diákjai érdeklődve figyelték és tanulták a szükséges mozdulatokat, amelyeket pár perc alatt mindenki elsajátított.

 

Galéria

 

A délelőtt folyamán mintegy 500 fiatal tanulta meg az újraélesztéssel kapcsolatos alapvető feladatokat. A szerda délelőttihez hasonló nyílt nap legközelebb tavasszal, május elején lesz a mentőszolgálatnál.

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
18:02
FEL