Jövő héten újabb szúnyoggyérítés lesz Békéscsabán

2020. július 9. 13:45 | Varga Diána

Ha hétfőn jó lesz az idő, a szakemberek nekilátnak a munkálatoknak.

A júniusi, komoly esőzések után nem meglepő, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyogok, hiszen minden feltétel adottá vált a rovarok szaporodásához. Ám a vérszívók olyannnyira sokan vannak, hogy komoly kellemetlenségeket okoznak egész Békéscsabán. Tavaly összeszedtünk néhány házi praktikát a rovarok távol tartására, néhányat ezek közül érdemes kipróbálni most is.

A szúnyoggyérítést hazánkban évek óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja egy előre meghatározott menetrend szerint minden településen, ám ha az így szervezett munkálatok mégsem voltak sikeresek, az önkormányzatok dönthetnek úgy, hogy magánvállalkozót vonnak be a tevékenységbe. 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egyik posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020-tól lényeges változás történt a szúnyoggyérítési munkák kivitelezésében, mivel a korábbi évekkel ellentétben idén már nem lehet légi kémiai kezeléseket alkalmazni – lejárt ugyanis az ilyen módon kijuttatható szer engedélye. Vagyis jelenleg pedig nincs olyan vegyszer, amit repülőgépről szórva lehetne alkalmazni. Így marad a földi kémiai szúnyoggyérítés.

Az önkormányzat illetékességi területén a katasztrófavédelem, a központi szúnyoggyérítési programban az elmúlt héten – június 30-áról július 1-jére virradó éjszaka – földi kémiai kezelést végzett. Mivel a szúnyoginvázió továbbra is fennáll – írja a polgármester –, újabb földi kémiai szúnyoggyérítés lesz július 13-án, a napnyugta utáni időszakban. Rossz idő esetén a védekezésre július 14-15. napján, ugyanebben az időben lehet számítani.

További programok »

Itthon

FEL