Jövő héten jön a magyar görög

2016. június 30. 06:57 | Zsíros András

Még néhány nap, és elkezdik szedni a görögdinnyét. A magyar termés egyharmada a dél-békési szántóföldekről származik.

 

Ameddig a szem ellát, a zöldellő levelek alatt egyre több helyen ott bújik a nyár elmaradhatatlan gyümölcse, a dinnye. Medgyesegyháza határában járunk, ahol összesen 33 hektáron gazdálkodik a Göcző család.  Az idei termés szerintük jónak ígérkezik, sőt, július 5-étől várhatóan meg is kezdik az értékesítését. Innentől kezdve maximálisan ki tudják elégíteni a belföldi piacot. Külföldi piacra is termelnek Dél-Békésben, kisebb méretű dobozos vagy magnélküli görögdinnyét, amelyeket fokozatosan kezdenek el szedni.

Kilónként 120-150 forintba kerül majd

Oravecz Mátyás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke is jónak látja a helyzetet. Mint mondta, országos szinten voltak problémák, volt, ahol a fagy, máshol a jégeső tett kárt a termésben, de Békés megye déli részén nagyon szépen benőttek a dinnyék. Ez fontos is, hiszen ez a vidék az országos hatezer hektár egyharmadát adja, A szakember szerint jövő héten a kiskereskedelemben leválthatja az import dinnyét a jó minőségű, magyar termék, ami várhatóan kilónként 120 és 150 forintos áron vásárolható majd meg.

Csorváson októberben is van termés

Van olyan hely is, ahol nem most terem a görög- és a sárgadinnye. Csorváson, Major Pál októberben is szüretel. Mint az Út a Jövőbe megírta, a biogazdálkodással foglalkozó 71 éves férfi 15 éve fejlesztette ki a módszerét, amellyel a palánták még október közepén is termést hoznak úgy, hogy nem sérül a külső héjazat a földtől, hiszen egy fából készült faszerkezeten növekednek.

Ezek is érdekelhetik

FEL